Ciasto Malinowy Obłoczek

4.5 (150 ocen)

  • 60 min

Ciasto, które ucieszy niejedno podniebienie. Warto je przygotować.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    3 jajka,
    1/2 szklanki cukru,
    1/2 szklanki mąki,
    4 łyżki oleju,
    1,5 łyżki kakao,
    1/2 łyżki proszku do pieczenia,
    1/2 łyżki octu,
    Masa:
    2 szklanki mleka,
    2 budynie waniliowe,
    2 łyżki cukru,
    200g masła,
    2 łyżki cukru pudru,
    50 ml likieru advocat,
    Dodatkowo:
    500g malin,
    3 opakowania galaretki malinowej.
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciasto malinowy obłoczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Nie przestając ubijać dodajemy cukier oraz żółtka. Następnie stopniowo dodajemy olej, mąkę, ocet, kakao oraz proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wyścieloną papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 2. Masa: Z mleka odlewamy pół szklanki. Pozostałe mleko przelewamy do garnka i zagotowujemy. W odlanym mleku mieszamy cukier oraz proszek budyniowy. Masę wlewamy do gotującego się mleka. Cały czas mieszając gotujemy przez 2 minuty. Budyń studzimy. Masło ucieramy razem z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy zimny budyń. Dokładnie ucieramy. Na końcu wlewamy likier advocat. Ucieramy. Masę wykładamy na ciemny biszkopt. Wyrównujemy.
  • 3. Galaretki malinowe rozpuszczamy w 750ml wrzącej wody. Odstawiamy do przestudzenia. Maliny układamy na cieście. Owoce zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto wstawiamy na 2 godziny do lodówki. 
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto malinowy obłoczek

To może cię zainteresować