Ciasto malinowy obłoczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Nie przestając ubijać dodajemy cukier oraz żółtka. Następnie stopniowo dodajemy olej, mąkę, ocet, kakao oraz proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wyścieloną papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
2.Masa: Z mleka odlewamy pół szklanki. Pozostałe mleko przelewamy do garnka i zagotowujemy. W odlanym mleku mieszamy cukier oraz proszek budyniowy. Masę wlewamy do gotującego się mleka. Cały czas mieszając gotujemy przez 2 minuty. Budyń studzimy. Masło ucieramy razem z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy zimny budyń. Dokładnie ucieramy. Na końcu wlewamy likier advocat. Ucieramy. Masę wykładamy na ciemny biszkopt. Wyrównujemy.
3.Galaretki malinowe rozpuszczamy w 750ml wrzącej wody. Odstawiamy do przestudzenia. Maliny układamy na cieście. Owoce zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Komentarze