Malinowo-kakaowe placuszki

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Idealne no rozpoczęcie dnia.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 120 gramów
    - kakao gorzkie: 2 łyżeczki
    - sodka: 1 łyżeczka
    - płatki owsiane: 3 łyżki
    - jajka: 2 sztuki
    - kefir: 200 gramów
    - mrozone maliny: 150 gramów
    - serek naturalny: 150 gramów
    - cukier puder do posypania: 5 łyżek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki

Malinowo-kakaowe placuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Maliny myjemy i lekko suszymy. 3/4 pudełka wrzucamy do garnuszka, dodajemy łyżkę miodu i dusimy, aż miód się rozpuści i maliny puszczą sok (jego nadmiar można po pewnym czasie odlać). Odstawiamy.
  • 2. Mikserem ucieramy gładką masę z jajek, kefiru oraz oliwy. Stopniowo dodajemy produkty sypkie i dalej mieszamy. Na sam koniec dodajemy pozostałe maliny.
  • 3. Patelnię nagrzewamy i skrapiamy oliwą. Smażymy placuszki w lekkich odstępach, po 3 minut, aż na wierzchu nie zaczną powstawać pęcherzyki.
  • 4. Podajemy posmarowane serkiem naturalnym (może być inny) i polane gorącymi malinami. Całość można delikatnie oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Płatki owsiane

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować