Ciasto super malinowe – maliny, dżem i słodka śmietanka.
50 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Forma: 20x25 cm
Składniki ciasto:
3 jajka
½ szklanki mąki tortowej( w tym ½ mąki ziemniaczanej)
½ szklanki drobnego cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Papier do pieczenia
Nadzienie:
½ l malin(u mnie mrożonych)
400 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
2 galaretki malinowe
1 szklanka dżemu malinowego
Malinowa pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: jajka wybić, dodać cukier, ubić na puszystą, białą masę. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, porcjami dodawać do ubitej masy jajecznej, delikatnie mieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 30 minut w temp. 180 stopni.
Po upieczeniu ciasto wystudzić, przekroić na pół, posmarować połową dżemu obie połówki.
Galaretki rozpuścić w ½ l gorącej wody. Maliny lekko rozmrozić, zalać gorącą galaretką(3 łyżki zostawić do śmietanki), odstawić do stężenia.
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Na koniec dodać chłodną galaretkę – 3 łyżki, wymieszać, wylać na ciasto z dzemem(1/4 śmietanki zostawić). Przykryć drugim ciastem dżemem do góry. Delikatnie docisnąć, posmarować pozostałą śmietanką. Schłodzić. Na wierzchu ułożyć maliny z galaretki. Zalać tężejacą galaretką, ponownie schłodzić.
Porady
1.do ciasta w sezonie moża dodać świeże maliny.
2. do śmietanki można dodać 2-3 łyżki zmiksowanych i przetartych malin.
Komentarze