Malinowa pychotka

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto super malinowe – maliny, dżem i słodka śmietanka.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Forma: 20x25 cm
    Składniki ciasto:
    3 jajka
    ½ szklanki mąki tortowej( w tym ½ mąki ziemniaczanej)
    ½ szklanki drobnego cukru
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    Papier do pieczenia
    Nadzienie:
    ½ l malin(u mnie mrożonych)
    400 ml śmietanki 30%
    2 łyżki cukru pudru
    2 galaretki malinowe
    1 szklanka dżemu malinowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dżemy

Malinowa pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: jajka wybić, dodać cukier, ubić na puszystą, białą masę. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, porcjami dodawać do ubitej masy jajecznej, delikatnie mieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 30 minut w temp. 180 stopni.
    Po upieczeniu ciasto wystudzić, przekroić na pół, posmarować połową dżemu obie połówki.
    Galaretki rozpuścić w ½ l gorącej wody. Maliny lekko rozmrozić, zalać gorącą galaretką(3 łyżki zostawić do śmietanki), odstawić do stężenia.
    Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Na koniec dodać chłodną galaretkę – 3 łyżki, wymieszać, wylać na ciasto z dzemem(1/4 śmietanki zostawić). Przykryć drugim ciastem dżemem do góry. Delikatnie docisnąć, posmarować pozostałą śmietanką. Schłodzić. Na wierzchu ułożyć maliny z galaretki. Zalać tężejacą galaretką, ponownie schłodzić.

Porady

1.do ciasta w sezonie moża dodać świeże maliny. 2. do śmietanki można dodać 2-3 łyżki zmiksowanych i przetartych malin.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Śmietanka Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować