Malinowa pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ubić białko ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier puder cały czas mieszając, potem wlać żółtka, nie przerywając mieszania. Obydwie mąki połączyć ze sobą razem z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sitko do masy białkowej. Wymieszać drewnianą łyżką. Wyłożyć do formy z papierem do pieczenia.
Piec w temp. 180°C ok. 20 minut.
2.Maliny przetrzeć przez sito. Jeśli owoce są mrożone, najpierw rozmrozić. Przetarte maliny dopełnić przegotowaną wodą do wagi 500 g, wsypać cukier i wymieszać, żeby się rozpuścił.
Żelatynę zalać 6 łyżkami wody, zostawić do napęcznienia, następnie w kąpieli wodnej rozpuścić żelatynę i zostawić do ostygnięcia.
Ubić śmietanę na sztywną masę.
Rozpuszczoną żelatynę wlewać powoli do malin cały czas mieszając łyżką lub mikserem. Mus malinowy połączyć z ubitą śmietaną, dokładnie wymieszać. Przygotowaną masę wstawić na 10-15 minut do schłodzenia. Jak zacznie gęstnieć, wylać ją na biszkopt i wstawić całość do lodówki.
3.Ubić śmietankę ze śmietan-fixem i cukrem pudrem. Migdały zrumienić na patelni i odstawić w naczyniu do ostygnięcia ( nie zostawiać na patelni, bo będą się nadal prażyły, a wówczas mogą się spalić ).
Ubitą śmietanę rozłożyć na masę malinową i obsypać migdałami.
Porady
Wystudzony biszkopt nasączyć delikatnie ponczem z herbaty i cytryny. Nie będzie suchy.
Komentarze