Malinowa pychotka

4.5 (166 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne, delikatne, słodko-kwaskowe ciasto z prażonymi migdałami,które wieńczą dzieło.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto biszkoptowe:
    3 jajka
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    6 łyżek cukru pudru
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa malinowa:
    500 g malin ( u mnie mrożone )
    6-8 łyżek cukru(do smaku, zależnie od kwaśności owoców )
    200 g słodkiej śmietanki 30%
    6 pełnych łyżeczek żelatyny
    Bita śmietana:
    400 g słodkiej śmietanki 30%
    2 śmietan-fixy
    2 łyżki cukru pudru
    6 łyżeczek płatków migdałów

Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Malinowa pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubić białko ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier puder cały czas mieszając, potem wlać żółtka, nie przerywając mieszania. Obydwie mąki połączyć ze sobą razem z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sitko do masy białkowej. Wymieszać drewnianą łyżką. Wyłożyć do formy z papierem do pieczenia.
    Piec w temp. 180°C ok. 20 minut.
  • 2. Maliny przetrzeć przez sito. Jeśli owoce są mrożone, najpierw rozmrozić. Przetarte maliny dopełnić przegotowaną wodą do wagi 500 g, wsypać cukier i wymieszać, żeby się rozpuścił.
    Żelatynę zalać 6 łyżkami wody, zostawić do napęcznienia, następnie w kąpieli wodnej rozpuścić żelatynę i zostawić do ostygnięcia.
    Ubić śmietanę na sztywną masę.
    Rozpuszczoną żelatynę wlewać powoli do malin cały czas mieszając łyżką lub mikserem. Mus malinowy połączyć z ubitą śmietaną, dokładnie wymieszać. Przygotowaną masę wstawić na 10-15 minut do schłodzenia. Jak zacznie gęstnieć, wylać ją na biszkopt i wstawić całość do lodówki.
  • 3. Ubić śmietankę ze śmietan-fixem i cukrem pudrem. Migdały zrumienić na patelni i odstawić w naczyniu do ostygnięcia ( nie zostawiać na patelni, bo będą się nadal prażyły, a wówczas mogą się spalić ).
    Ubitą śmietanę rozłożyć na masę malinową i obsypać migdałami.

Porady

Wystudzony biszkopt nasączyć delikatnie ponczem z herbaty i cytryny. Nie będzie suchy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować