MALINOWA PYCHOTKA

4.47 (175 ocen)

  • 60 min

Istny raj dla podniebienia, ciasto po prostu rozpływa się w ustach :)

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO (NA DWIE BLASZKI O WYM. 33X23CM)
    200g miękkiej margaryny KASIA
    1/2 szklanki cukru
    8 żółtek
    1 opakowanie cukru waniliowego 30g
    3 szklanki przesianej mąki tortowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    BEZA:
    8 białek
    1 i 1/2 szklani cukru
    50 g płatków migdałowych (na 1 blaszkę)
    WARSTWA MALINOWA:
    500g mrożonych malin (użyłam z Lidla)
    2 galaretki malinowe
    2 kopiaste łyżki cukru
    2 szklanki wrzątku (500ml)
    WARSTWA ŚMIETANKOWA:
    1/2 litra śmietany 30 lub 36%
    2 fixy do śmietany
    2 płaskie łyżki cukru pudru
    DODATKOWO:
    1 słoik dżemu jeżynowego lub z czarnych porzeczek 400g
Wystaw ocenę:

4.47 (175 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki Beza

Malinowa pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SKŁADNIKI WINNY MIEĆ TEMPERATURĘ POKOJOWĄ!
    CIASTO: Miękką Kasię utrzeć na puch z cukrem i cukrem waniliowym.
    Stopniowo dodawać po jednym żółtku.
    Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dodawać stopniowo do masy i ucierać.
    Przygotować dwie blaszki o wymiarach 23x33cm natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.
    Przygotowane ciasto podzielić na dwie równe części i wyłożyć do formy,
    wyrównać zwilżonymi dłońmi. Wyłożone ciastem blaszki, wysmarować (po 1/2 części) dżemem.
  • 2. BEZA: Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania wsypywać stopniowo cukier
    i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Ubite białka podzielić na 2 części
    i wyłożyć do obu blaszek. Na jednej blaszce, obsypać wierzch ubitych białek,
    płatkami migdałowymi. Obie blaszki z ciastem, piec w temperaturze 175 stopni
    przez około 20-25 minut, wyłożyć do przestudzenia.
    Delikatnie zdjąć papier ze spodów aby się nie pokruszyły.
  • 3. WARSTWA MALINOWA: obie galaretki rozpuścić wraz z cukrem we wrzącej wodzie.
    Wystudzić, dodać zamrożone maliny, wymieszać całość.
    Po chwili wyłożyć na ciasto bez płatków migdałowych,gdyż będzie szybko tężeć.
  • 4. WARSTWA ŚMIETANKOWA: Ubić śmietankę z cukrem na sztywno,
    pod koniec wsypać śmietan fixy.
  • MALINOWA PYCHOTKA 5. PRZEKŁADANIE: Ciasto z bezą (bez płatków migdałowych),
    masa malinowa, masa śmietankowa, ciasto z bezą i płatkami migdałowymi.
    Ciasto włożyć do lodówki celem całkowitego stężenia.
    Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Porady

Do warstwy malinowej można użyć dowolnych, ulubionych owoców.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Maliny Migdały Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować