Malinowa pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SKŁADNIKI WINNY MIEĆ TEMPERATURĘ POKOJOWĄ!
CIASTO: Miękką Kasię utrzeć na puch z cukrem i cukrem waniliowym.
Stopniowo dodawać po jednym żółtku.
Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dodawać stopniowo do masy i ucierać.
Przygotować dwie blaszki o wymiarach 23x33cm natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.
Przygotowane ciasto podzielić na dwie równe części i wyłożyć do formy,
wyrównać zwilżonymi dłońmi. Wyłożone ciastem blaszki, wysmarować (po 1/2 części) dżemem.
2.BEZA: Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania wsypywać stopniowo cukier
i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Ubite białka podzielić na 2 części
i wyłożyć do obu blaszek. Na jednej blaszce, obsypać wierzch ubitych białek,
płatkami migdałowymi. Obie blaszki z ciastem, piec w temperaturze 175 stopni
przez około 20-25 minut, wyłożyć do przestudzenia.
Delikatnie zdjąć papier ze spodów aby się nie pokruszyły.
3.WARSTWA MALINOWA: obie galaretki rozpuścić wraz z cukrem we wrzącej wodzie.
Wystudzić, dodać zamrożone maliny, wymieszać całość.
Po chwili wyłożyć na ciasto bez płatków migdałowych,gdyż będzie szybko tężeć.
4.WARSTWA ŚMIETANKOWA: Ubić śmietankę z cukrem na sztywno,
pod koniec wsypać śmietan fixy.
5.PRZEKŁADANIE: Ciasto z bezą (bez płatków migdałowych),
masa malinowa, masa śmietankowa, ciasto z bezą i płatkami migdałowymi.
Ciasto włożyć do lodówki celem całkowitego stężenia.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Porady
Do warstwy malinowej można użyć dowolnych, ulubionych owoców.
Komentarze