MALINOWA PYCHOTKA

  • wyświetlono: 8521 |
  • dodany do książki kucharskiej: 33 |
  • polecenia: 0

Istny raj dla podniebienia, ciasto po prostu rozpływa się w ustach :)

violast11
  • 60min

Składniki

CIASTO (NA DWIE BLASZKI O WYM. 33X23CM)
200g miękkiej margaryny KASIA
1/2 szklanki cukru
8 żółtek
1 opakowanie cukru waniliowego 30g
3 szklanki przesianej mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
BEZA:
8 białek
1 i 1/2 szklani cukru
50 g płatków migdałowych (na 1 blaszkę)
WARSTWA MALINOWA:
500g mrożonych malin (użyłam z Lidla)
2 galaretki malinowe
2 kopiaste łyżki cukru
2 szklanki wrzątku (500ml)
WARSTWA ŚMIETANKOWA:
1/2 litra śmietany 30 lub 36%
2 fixy do śmietany
2 płaskie łyżki cukru pudru
DODATKOWO:
1 słoik dżemu jeżynowego lub z czarnych porzeczek 400g

Sposób przygotowania przepisu:

MALINOWA PYCHOTKA

  • 1. SKŁADNIKI WINNY MIEĆ TEMPERATURĘ POKOJOWĄ!
    CIASTO: Miękką Kasię utrzeć na puch z cukrem i cukrem waniliowym.
    Stopniowo dodawać po jednym żółtku.
    Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dodawać stopniowo do masy i ucierać.
    Przygotować dwie blaszki o wymiarach 23x33cm natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.
    Przygotowane ciasto podzielić na dwie równe części i wyłożyć do formy,
    wyrównać zwilżonymi dłońmi. Wyłożone ciastem blaszki, wysmarować (po 1/2 części) dżemem.
  • 2. BEZA: Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania wsypywać stopniowo cukier
    i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Ubite białka podzielić na 2 części
    i wyłożyć do obu blaszek. Na jednej blaszce, obsypać wierzch ubitych białek,
    płatkami migdałowymi. Obie blaszki z ciastem, piec w temperaturze 175 stopni
    przez około 20-25 minut, wyłożyć do przestudzenia.
    Delikatnie zdjąć papier ze spodów aby się nie pokruszyły.
  • 3. WARSTWA MALINOWA: obie galaretki rozpuścić wraz z cukrem we wrzącej wodzie.
    Wystudzić, dodać zamrożone maliny, wymieszać całość.
    Po chwili wyłożyć na ciasto bez płatków migdałowych,gdyż będzie szybko tężeć.
  • 4. WARSTWA ŚMIETANKOWA: Ubić śmietankę z cukrem na sztywno,
    pod koniec wsypać śmietan fixy.
  • MALINOWA PYCHOTKA5. PRZEKŁADANIE: Ciasto z bezą (bez płatków migdałowych),
    masa malinowa, masa śmietankowa, ciasto z bezą i płatkami migdałowymi.
    Ciasto włożyć do lodówki celem całkowitego stężenia.
    Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Porady

Do warstwy malinowej można użyć dowolnych, ulubionych owoców.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciedania_dla_urodysezonowe_przysmakimama_mnie_nauczylagalaretkamigdałybezaśmietanaMaliny

Komentarze

Podobne przepisy

Pychotka

Dodane przez: Konto nieaktywne

Pychotka

Pyszne ciasto kruche z dżemem,...

pychotka

Dodane przez: Aninka88

PYCHOTKA

pyszne ciasto, które posmakuje...

Pychotka

Dodane przez: nadia180

Pychotka

Jedno z prostych i pysznych ciast....

pychotka

Dodane przez: goshia

Pychotka

Jest naprawdę wyśmienita :)

PYCHOTKA

Dodane przez: ewelinao

PYCHOTKA

Przepis od "Siostry Anastazji "...

image-1qiqktc

Dodane przez: Darusia02

Pychotka

Ciasto w sam raz dla prawdziwych...