Małe paszteciki z suszonymi pomidorami

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszne małe paszteciki z dużą ilością suszonych pomidorów

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - łopatka z dzika: 40 dekagramów
    - boczek surowy: 30 dekagramów
    - wątróbka wieprzowa: 40 dekagramów
    - mieso drobiowe z rosołu: 20 dekagramów
    - cebula (średnia): 1 sztuka
    - pietruszka (średnia): 1 sztuka
    - marchew (średnia): 2 sztuki
    - bułka kajzerka(czerstwa)-masa: 3 sztuki
    - margaryna do smażenia: 1 łyżka
    - liść laurowy: 2 sztuki
    - ziele angielskie, ziarenka: 6 sztuk
    - jałowiec ziarna: 20 sztuk
    - gałka muszkatałowa (do smaku): 1 sztuka
    - sól, pieprz, do smaku (do smaku): 1 sztuka
    - kostki rosołowe wołowe: 2 sztuki
    - suszone pomidory w płatkach: 10 dekagramów
    - suszone pomidory z oleju (słoik): 1 sztuka
    - margaryna do natłuszczania foremek: 1 sztuka
    - bułka tarta do posypania kokilek: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Małe paszteciki z suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łopatkę z dzika kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.
  • 2. Ugotowaną łopatkę wyciągamy i w tej samej wodzie gotujemy przez 20 minut pokrojony na mniejsze kawałki boczek oraz obraną marchewkę i pietruszkę.
  • 3. Wątróbkę kroimy na mniejsze kawałki i przesmażamy na rozgrzanej margarynie z obraną i pokrojoną w dużą kostkę cebulą.
  • 4. Łopatkę z dzika mielimy co najmniej dwa razy wraz z ugotowanymi warzywami, boczkiem, przesmażoną wątróbką i cebulką oraz uprzednio zamoczonymi w wodzie i następnie odciśniętymi kajzerkami.
  • 5. Jałowiec rozgniatamy w moździerzu, dodajemy do mięsa. Wywar, w którym gotowało się mięso przecedzamy przez sitko. W szklance wywaru rozpuszczamy kostki wołowe, wlewamy do zmielonego mięsa, dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku białym i czarnym pieprzem oraz gałką muszkatołową. Dodajemy suszone pomidory w płatkach, odstawiamy na około 20 minut, aż zdążą nasiąknąć.
  • 6. Suszone pomidory odsączamy z zalewy, kroimy w drobną kostkę, dodajemy do pozostałych składników. Dokładnie mieszamy.
  • 7. Pasztet przekładamy do wysmarowanych margaryną i wysypanych bułką tartą małych kokilek i pieczemy około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować