Paszteciki z pieczarkami, suszonymi pomidorami i ziołami

4.49 (200 ocen)

Krucho-drożdżowe paszteciki z farszem pieczarkowo-pomidorowym, z dodatkiem świeżych ziół takich ja oregano,bazylia, tymianek i natka pietruszki. Wyśmienite z sosem czosnkowym.

Składniki:

  • CIASTO
    4 szklanki mąki pszennej
    250 g margaryny
    1 jajko
    1 szklanka śmietany 18%
    szczypta soli
    35 g świeżych drożdży

    FARSZ
    ok 0,5kg pieczarek
    kilka suszonych pomidorów (ja użyłam z zalewy ziołowej)
    1 cebula
    sól
    pieprz
    trochę siekanych ziół (ulubionych) u mnie - bazylia, tymianek, natka pietruszki, oregano.
    2-3 łyżki oleju do smażenia

    Dodatkowo
    1 jajko do smarowania pasztecików
Wystaw ocenę:

4.49 (200 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Paszteciki Pasztet

Paszteciki z pieczarkami, suszonymi pomidorami i ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesypać do miski, dodać pokruszone drożdże, śmietanę, jajko, sól oraz margarynę. Zagnieść elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć folią by nie wysychało i wstawić na ok 1 godzinę do lodówki by się dobrze schłodziło.
  • Farsz do pasztecików 2. W międzyczasie przygotować farsz. Pieczarki umyć (ja nigdy nie obieram) pokroić w drobną kostkę razem z cebulą. W głębszej patelni lub garnku rozgrzać olej i wrzucić cebulę oraz pieczarki. Przyprawić solą i pieprzem. Smażyć do odparowania wody. Dodatkowo można zlać na sito, wtedy będziemy pewni że woda dobrze ścieknie. Do gotowych pieczarek dodać pokrojone w cienkie paski pomidory suszone o raz posiekane zioła. Na koniec doprawić jeszcze solą i pieprzem.
  • Paszteciki z pieczarkami i suszonymi pomidorami 3. Ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć na stolnicę. Podzielić na dwie części. Najpierw jedną rozwałkować na prostokąt i przeciąć nożem jeszcze raz na pół wzdłuż i lekko rozwałkować, żeby ciasto nie było grube a później drugą. Na środku paska położyć farsz i zwinąć tak by powstał wałek (jak na kopytka). Ostrym nożem ciąć dowolną grubość. Tak samo postąpić z drugą połową ciasta. W sumie ma powstać 4 paski które na które nałożymy farsz.
  • Paszteciki z pieczarkami i suszonymi pomidorami 4. Gotowe paszteciki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni. Piec ok 15 min (aż będą lekko złote)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować