Krucho-drożdżowe paszteciki z farszem pieczarkowo-pomidorowym, z dodatkiem świeżych ziół takich ja oregano,bazylia, tymianek i natka pietruszki. Wyśmienite z sosem czosnkowym.
Składniki:
CIASTO
4 szklanki mąki pszennej
250 g margaryny
1 jajko
1 szklanka śmietany 18%
szczypta soli
35 g świeżych drożdży
FARSZ
ok 0,5kg pieczarek
kilka suszonych pomidorów (ja użyłam z zalewy ziołowej)
1 cebula
sól
pieprz
trochę siekanych ziół (ulubionych) u mnie - bazylia, tymianek, natka pietruszki, oregano.
2-3 łyżki oleju do smażenia
Paszteciki z pieczarkami, suszonymi pomidorami i ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesypać do miski, dodać pokruszone drożdże, śmietanę, jajko, sól oraz margarynę. Zagnieść elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć folią by nie wysychało i wstawić na ok 1 godzinę do lodówki by się dobrze schłodziło.
2.W międzyczasie przygotować farsz. Pieczarki umyć (ja nigdy nie obieram) pokroić w drobną kostkę razem z cebulą. W głębszej patelni lub garnku rozgrzać olej i wrzucić cebulę oraz pieczarki. Przyprawić solą i pieprzem. Smażyć do odparowania wody. Dodatkowo można zlać na sito, wtedy będziemy pewni że woda dobrze ścieknie. Do gotowych pieczarek dodać pokrojone w cienkie paski pomidory suszone o raz posiekane zioła. Na koniec doprawić jeszcze solą i pieprzem.
3.Ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć na stolnicę. Podzielić na dwie części. Najpierw jedną rozwałkować na prostokąt i przeciąć nożem jeszcze raz na pół wzdłuż i lekko rozwałkować, żeby ciasto nie było grube a później drugą. Na środku paska położyć farsz i zwinąć tak by powstał wałek (jak na kopytka). Ostrym nożem ciąć dowolną grubość. Tak samo postąpić z drugą połową ciasta. W sumie ma powstać 4 paski które na które nałożymy farsz.
4.Gotowe paszteciki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni. Piec ok 15 min (aż będą lekko złote)
Komentarze