Makowy tunel z pijaną czekoladą

0 (0 ocen)

  • 40 min

Zdecydowanie moje klimaty!!

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto pieczone w blaszce z wyposażenia piekarnika
    Ciasto makowe:
    150g maku
    150g cukru pudru
    4 jajka
    1 łyżka kaszy manny
    1 łyżka bułki tartej
    2 łyżki oleju
    Łyżeczka proszku do pieczenia
    Cukier waniliowy

    Masa czekoladowo – śmietanowa:
    80g gorzkiej czekolady
    0,5 szklanki cukru
    1/3 szklanki wody
    200ml śmietany 30%
    1 łyżka żelatyny
    80ml likieru czekoladowego lub czystej wódki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Makowy tunel z pijaną czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto makowe: Mak sparzyć i zmielić w maszynce dwukrotnie. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, zmniejszyć obroty miksera, wlać olej oraz dodać pozostałe składniki. Na koniec delikatnie mieszając łyżką, połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek. Upiec w temperaturze 180 stopni przez ok. 10 - 15 minut, formie pokrytej papierem do pieczenia. Po wbiciu patyczka ma on być suchy. Zimne ciasto pokroić na trzy różnej wielkości części. Na średnią wyłożyć 1/3 masy, na środku ułożyć najmniejszą część ciasta, wyłożyć pozostałą masę, formułując lekki wzgórek. Całość przykryć największą częścią ciasta. Wierzch posypać cukrem pudrem. Przechowywać w lodówce.
  • 2.
    Masa czekoladowo – śmietanowa: Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki wrzącej wody. Czekoladę połamać i roztopić wraz z cukrem i wodą na gazie. Zimną masę połączyć z ubitą na sztywno śmietaną, na koniec wlać ciepłą żelatynę i alkohol.

Porady

ciasto można również przygotować jako tradycyjną roladę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować