Makowy tunel z pijaną czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto makowe: Mak sparzyć i zmielić w maszynce dwukrotnie. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, zmniejszyć obroty miksera, wlać olej oraz dodać pozostałe składniki. Na koniec delikatnie mieszając łyżką, połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek. Upiec w temperaturze 180 stopni przez ok. 10 - 15 minut, formie pokrytej papierem do pieczenia. Po wbiciu patyczka ma on być suchy. Zimne ciasto pokroić na trzy różnej wielkości części. Na średnią wyłożyć 1/3 masy, na środku ułożyć najmniejszą część ciasta, wyłożyć pozostałą masę, formułując lekki wzgórek. Całość przykryć największą częścią ciasta. Wierzch posypać cukrem pudrem. Przechowywać w lodówce.
2.
Masa czekoladowo – śmietanowa: Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki wrzącej wody. Czekoladę połamać i roztopić wraz z cukrem i wodą na gazie. Zimną masę połączyć z ubitą na sztywno śmietaną, na koniec wlać ciepłą żelatynę i alkohol.
Porady
ciasto można również przygotować jako tradycyjną roladę.
Komentarze