Truskawkowy tunel

  • wyświetlono: 1135 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Przepyszne połączenie truskawek, delikatnej bitej śmietany i puszystego biszkoptu.

Składniki

Biszkopt:
- 5 jajek
- 1/2 szkl. cukru kryształu
- 3/4 szkl. mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu

Masa:
- 450 ml śmietany 30%
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 6 łyżek gorącej wody

Dodatkowo:
- świeże truskawki,
- wiórki kokosowe
- 200 ml śmietany 30%
- 1 śmietan-fix w proszku
- 1,5 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania przepisu:

Truskawkowy tunel

  • 1. BISZKOPT - żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier i dalej ubijać. Następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać, aż wszystkie składniki się połączą. Dodać 1 łyżeczkę octu, wymieszać robotem i przelać na blachę (głębszą- 43x38 - szara z wyposażenia piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 20-25 minut w temp. 180 stopni.
    Z wierzchu gorącego biszkoptu zdjąć skórkę, biszkopt pozostawić do wystygnięcia.
  • Truskawkowy tunel2. Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na 2 części : 1 - szerszą, 2 -węższą na spód tunelu. Szerszą cześć biszkoptu wyłożyć do długiej, wąskiej keksówki wyłożonej folią spożywczą. Nie dociskać i nie formować, biszkopt ma leżeć swobodnie, kształtem przypominając "U" .
  • Truskawkowy tunel3. MASA - żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do przestudzenia. Ubić śmietanę 30% na sztywno, dodawać stopniowo cukier puder. Na koniec cały czas ubijając wlewać po trochu przestudzoną (płynną) żelatynę. Wmieszać. Połowę tak przygotowanej śmietany wyłożyć na biszkopt w keksówce. Na nią ułożyć ciasno, obok siebie truskawki (szerszą częścią do dołu). Lekko docisnąć. Wyłożyć pozostałą część śmietany. Przykryć drugą, węższą częścią biszkoptu i lekko docisnąć. Zawinąć folią spożywczą i odstawić na ok. 40 minut do lodówki.
  • 4. Wyjąć z lodówki, odwinąć folię i wyłożyć ciasto do góry dnem na długi półmisek.
    Ubić na sztywno 200 ml śmietany 30%, dodać 1,5 łyżki cukru pudru i śmietan-fix. Śmietaną posmarować wierzch i boki ciasta, posypać obficie wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki na kolejnych 40 minut.
    Udekorować połówkami truskawek.

Porady

Truskawki muszą być dość duże, bo lepiej będą wyglądały w masie.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciezdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodysezonowe_przysmakiszkola_babciz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylaTruskawkibiszkoptna deserciasto biszkoptoweCiasto z truskawkamiSzybkie ciastociasto z owocamiCiasto z bitą śmietanąciasto na niedzielęśmietana 30owoce sezonowedeser z truskawkamibiszkopt z truskawkamiz truskawkamiowoce jagodoweciasto ze śmietanąefektowne ciastoniedzielne ciastokeksówkaświeże truskawkitruskawki_przepispolskie truskawkitruskawki w całościtruskawki w śmietanietruskawki z bitą śmietanątruskawki w cieścieciasto z bitą śmietaną i owocamitunel z ciastabiszkopt w keksówceforma keksowa

Komentarze

Podobne przepisy

deser

Dodane przez: viki2903

Deser truskawkowy

deser truskawkowy

Truskawkowy piegus

Dodane przez: dagita

Truskawkowy piegus

Moja smaczna truskawkowa inwencja...

image-00xx8h3

Dodane przez: Ewelina Marcin

Truskawkowa karpatka

Tradycyjna karpatka z kremem przekładana...

Lody truskawkowe

Dodane przez: bogusia82

Lody truskawkowe

Pyszne i proste domowe lody truskawkowe...

truskawkowy sernik

Dodane przez: Bo-Bożena

Truskawkowy sernik

Puszysty sernik na zimno o smaku...

Tort biszkoptowo-bezowy

Dodane przez: Mniam1

Truskawkowy obłoczek

Biszkopt przełożony blatami bezowymi...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE