Truskawkowy tunel - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT - żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier i dalej ubijać. Następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać, aż wszystkie składniki się połączą. Dodać 1 łyżeczkę octu, wymieszać robotem i przelać na blachę (głębszą- 43x38 - szara z wyposażenia piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 20-25 minut w temp. 180 stopni.
Z wierzchu gorącego biszkoptu zdjąć skórkę, biszkopt pozostawić do wystygnięcia.
2.Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na 2 części : 1 - szerszą, 2 -węższą na spód tunelu. Szerszą cześć biszkoptu wyłożyć do długiej, wąskiej keksówki wyłożonej folią spożywczą. Nie dociskać i nie formować, biszkopt ma leżeć swobodnie, kształtem przypominając "U" .
3.MASA - żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do przestudzenia. Ubić śmietanę 30% na sztywno, dodawać stopniowo cukier puder. Na koniec cały czas ubijając wlewać po trochu przestudzoną (płynną) żelatynę. Wmieszać. Połowę tak przygotowanej śmietany wyłożyć na biszkopt w keksówce. Na nią ułożyć ciasno, obok siebie truskawki (szerszą częścią do dołu). Lekko docisnąć. Wyłożyć pozostałą część śmietany. Przykryć drugą, węższą częścią biszkoptu i lekko docisnąć. Zawinąć folią spożywczą i odstawić na ok. 40 minut do lodówki.
4.Wyjąć z lodówki, odwinąć folię i wyłożyć ciasto do góry dnem na długi półmisek.
Ubić na sztywno 200 ml śmietany 30%, dodać 1,5 łyżki cukru pudru i śmietan-fix. Śmietaną posmarować wierzch i boki ciasta, posypać obficie wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki na kolejnych 40 minut.
Udekorować połówkami truskawek.
Porady
Truskawki muszą być dość duże, bo lepiej będą wyglądały w masie.
Komentarze