Truskawkowy tunel

4.5 (157 ocen)

Przepyszne połączenie truskawek, delikatnej bitej śmietany i puszystego biszkoptu.

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 5 jajek
    - 1/2 szkl. cukru kryształu
    - 3/4 szkl. mąki pszennej
    - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    - 1 łyżeczka octu

    Masa:
    - 450 ml śmietany 30%
    - 2-3 łyżki cukru pudru
    - 2 łyżeczki żelatyny
    - 6 łyżek gorącej wody

    Dodatkowo:
    - świeże truskawki,
    - wiórki kokosowe
    - 200 ml śmietany 30%
    - 1 śmietan-fix w proszku
    - 1,5 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Truskawkowy tunel - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT - żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier i dalej ubijać. Następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać, aż wszystkie składniki się połączą. Dodać 1 łyżeczkę octu, wymieszać robotem i przelać na blachę (głębszą- 43x38 - szara z wyposażenia piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 20-25 minut w temp. 180 stopni.
    Z wierzchu gorącego biszkoptu zdjąć skórkę, biszkopt pozostawić do wystygnięcia.
  • Truskawkowy tunel 2. Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na 2 części : 1 - szerszą, 2 -węższą na spód tunelu. Szerszą cześć biszkoptu wyłożyć do długiej, wąskiej keksówki wyłożonej folią spożywczą. Nie dociskać i nie formować, biszkopt ma leżeć swobodnie, kształtem przypominając "U" .
  • Truskawkowy tunel 3. MASA - żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do przestudzenia. Ubić śmietanę 30% na sztywno, dodawać stopniowo cukier puder. Na koniec cały czas ubijając wlewać po trochu przestudzoną (płynną) żelatynę. Wmieszać. Połowę tak przygotowanej śmietany wyłożyć na biszkopt w keksówce. Na nią ułożyć ciasno, obok siebie truskawki (szerszą częścią do dołu). Lekko docisnąć. Wyłożyć pozostałą część śmietany. Przykryć drugą, węższą częścią biszkoptu i lekko docisnąć. Zawinąć folią spożywczą i odstawić na ok. 40 minut do lodówki.
  • 4. Wyjąć z lodówki, odwinąć folię i wyłożyć ciasto do góry dnem na długi półmisek.
    Ubić na sztywno 200 ml śmietany 30%, dodać 1,5 łyżki cukru pudru i śmietan-fix. Śmietaną posmarować wierzch i boki ciasta, posypać obficie wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki na kolejnych 40 minut.
    Udekorować połówkami truskawek.

Porady

Truskawki muszą być dość duże, bo lepiej będą wyglądały w masie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Owoce Śmietana Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować