1.Najpierw pieczemy roladę biszkoptową. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję porcjami cukier i po jednym żółtku. Obie mąki mieszam razem i przesiewam do masy jajecznej. Blachę o wym 26x38 cm wykładam papierem do pieczenia, rozsmarowuję ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 15 min. Gorącą wyjmuję na deskę przykrytą ściereczką i zwijam razem ze ścierką. Odstawiam by dobrze wystygła. Zimną rozwijam, smaruję marmoladą i ponownie zwijam. Obie galaretki żółte wsypuję do garnuszka i zalewam dwiema szklankami wrzątku. Mieszam do rozpuszczenia i studzę. Galaretkę czerwoną rozpuszczam w szklance gorącej wody, mieszam i także odstawiam.Formę do keksu wykładam papierem do pieczenia i wylewam na spód tężejącą galaretkę czerwoną. Na środku galaretki układam moją roladę. Brzoskwinie miksuję razem z zalewą. Kilka można odłożyć do dekoracji. Ja ze swojej wycięłam serce:) Kremówkę ubijam na sztywną pianę i dodaję tężejące galaretki żółte. Galaretka musi być już lekko ciągnąca się. Jeżeli używam żelatyny to najpierw zalewam ją zimną wodą, czekam by spęczniała, a potem rozpuszczam we wrzątku. Cały czas miksując, dodaję mus owocowy. Zalewam tym roladę i wstawiam na 12 godz do lodówki.
A potem mogę z moim ślubnym już tylko konsumować ten specjał przy filiżance kawy:)
Komentarze