Znalezione w jakiejś gazecie i do tego pyszne

Składniki:


  • Rolada biszkoptowa:
    3 jajka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej
    6 łyżek cukru

    Przełożenie rolady:
    1 słoiczek marmolady

    Masa:
    1 puszka brzoskwiń
    1/2 litra śmietany kremówki
    1 galaretka czerwona
    2 galaretki żółte lub 3-4 łyżki żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tunel - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tunel 1. Najpierw pieczemy roladę biszkoptową. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję porcjami cukier i po jednym żółtku. Obie mąki mieszam razem i przesiewam do masy jajecznej. Blachę o wym 26x38 cm wykładam papierem do pieczenia, rozsmarowuję ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 15 min. Gorącą wyjmuję na deskę przykrytą ściereczką i zwijam razem ze ścierką. Odstawiam by dobrze wystygła. Zimną rozwijam, smaruję marmoladą i ponownie zwijam. Obie galaretki żółte wsypuję do garnuszka i zalewam dwiema szklankami wrzątku. Mieszam do rozpuszczenia i studzę. Galaretkę czerwoną rozpuszczam w szklance gorącej wody, mieszam i także odstawiam.Formę do keksu wykładam papierem do pieczenia i wylewam na spód tężejącą galaretkę czerwoną. Na środku galaretki układam moją roladę. Brzoskwinie miksuję razem z zalewą. Kilka można odłożyć do dekoracji. Ja ze swojej wycięłam serce:) Kremówkę ubijam na sztywną pianę i dodaję tężejące galaretki żółte. Galaretka musi być już lekko ciągnąca się. Jeżeli używam żelatyny to najpierw zalewam ją zimną wodą, czekam by spęczniała, a potem rozpuszczam we wrzątku. Cały czas miksując, dodaję mus owocowy. Zalewam tym roladę i wstawiam na 12 godz do lodówki.
    A potem mogę z moim ślubnym już tylko konsumować ten specjał przy filiżance kawy:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować