Serowo-kajmakowa pychotka z orzechami bez pieczenia

4.48 (176 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wielbiciele serników gotowanych znajdą tu coś dla siebie : czekoladowe warstwy masy serowej przełożone herbatnikami, zwieńczone maślano-kajmakową masą z prażonymi orzechami. Po prostu pycha :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • masa serowa:1 kg sera 3-krotnie mielonego ( u mnie z wiaderka)
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    2 budynie waniliowe
    pół szklanki mleka
    200g czekolady mlecznej
    200 g białej czekolady
    masa kajmakowa: puszka masy kajmakowej
    200 g masła
    ponadto: 100 g jasnych herbatników
    200 g kakaowych herbatników
    80 g posiekanych orzechów (u mnie nerkowce)
Wystaw ocenę:

4.48 (176 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery

Serowo-kajmakowa pychotka z orzechami bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa serowa: do garnka wbij jajka, roztrzep z cukrem. Dodaj ser i podgrzewaj na małym ogniu. Budyń wymieszaj w mleku i połącz z serem. Masę podgrzewaj i mieszaj do zgęstnienia, a następnie podziel na dwie równe części. Do jednej dodaj roztopioną w kąpieli wodnej mleczną czekoladę, a do drugiej białą.
  • 2. Masa kajmakowa: miękkie masło utrzyj na puch i połącz z masą krówkową. Orzechy posiekaj i podpraż na suchej patelni.
  • 3. Na wyłożonej papierem do pieczenia formie (o śr.24 cm) wyłóż warstwę herbatników kakaowych. Na herbatniki wyłóż białą masę serową. Przykryj kolejną warstwą kakaowych herbatników i rozsmaruj czekoladową masę serową. Na to wyłóż maślaną masę z kajmakiem i posyp prażonymi orzechami. Ciasto wstaw do lodówki na min.3-4 godz.(a najlepiej na całą noc).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa krówkowa Orzechy nerkowca Sery Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować