Wielbiciele serników gotowanych znajdą tu coś dla siebie : czekoladowe warstwy masy serowej przełożone herbatnikami, zwieńczone maślano-kajmakową masą z prażonymi orzechami. Po prostu pycha :)
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
masa serowa:1 kg sera 3-krotnie mielonego ( u mnie z wiaderka)
4 jajka
1 szklanka cukru
2 budynie waniliowe
pół szklanki mleka
200g czekolady mlecznej
200 g białej czekolady
masa kajmakowa: puszka masy kajmakowej
200 g masła
ponadto: 100 g jasnych herbatników
200 g kakaowych herbatników
80 g posiekanych orzechów (u mnie nerkowce)
Serowo-kajmakowa pychotka z orzechami bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa serowa: do garnka wbij jajka, roztrzep z cukrem. Dodaj ser i podgrzewaj na małym ogniu. Budyń wymieszaj w mleku i połącz z serem. Masę podgrzewaj i mieszaj do zgęstnienia, a następnie podziel na dwie równe części. Do jednej dodaj roztopioną w kąpieli wodnej mleczną czekoladę, a do drugiej białą.
2.Masa kajmakowa: miękkie masło utrzyj na puch i połącz z masą krówkową. Orzechy posiekaj i podpraż na suchej patelni.
3.Na wyłożonej papierem do pieczenia formie (o śr.24 cm) wyłóż warstwę herbatników kakaowych. Na herbatniki wyłóż białą masę serową. Przykryj kolejną warstwą kakaowych herbatników i rozsmaruj czekoladową masę serową. Na to wyłóż maślaną masę z kajmakiem i posyp prażonymi orzechami. Ciasto wstaw do lodówki na min.3-4 godz.(a najlepiej na całą noc).
Komentarze