REKLAMA

Fantazja kakaowo-kajmakowa z kokosem

wyświetlono: 1388 | dodany do książki kucharskiej: 3 | polecenia: 0

Kakaowy biszkopt, kajmak, kokos, herbatniki i bita śmietana - to ciasto jest pełne pyszności. Jest idealne na większe okazje, pięknie się prezentuje i smakuje wyśmienicie.

opublikowany: 14.01.2022
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 2 godz.
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt na blachę 25x35cm:
    Jajka - 6szt
    Cukier - 180g
    Mąka pszenna - 140g
    Kakao ciemne - 20g
    Olej - 3 łyżki
    Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

    Do nasączenia:
    1/2 szklanki wody przegotowanej + sok z połowy cytryny + 1/2 łyżeczki cukru

    Krem budyniowy:
    Mleko - 850ml
    Budyń waniliowy z cukrem - 2szt
    Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
    Mąka ziemniaczana - 2 łyżki
    Cukier - 1 łyżka
    Masło - 300g
    Wiórki kokosowe - 150g

    Bita śmietana:
    Śmietanka 36% - 500ml
    Cukier puder - 2 łyżki
    Fix do śmietany - 24g
    Ekstrakt waniliowy - ilość zgodnie z instrukcją

    Dodatkowo:
    Herbatniki kakaowe - 400g
    Masa kajmakowa - 1 puszka
    Wiórki kokosowe - 50g
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka jaj ubijamy z cukrem. Kiedy powstanie piana dodajemy żółtka po jednym, potem olej. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia.
    Pieczemy w 180 stopniach 35 minut. Po ostudzeniu kroimy biszkopt na pół i dolną część nasączamy.

    Krem budyniowy.
    Budynie mieszamy z mąką i cukrem. Gotujemy zgodnie z instrukcją, ale w 850ml mleka. Budyń będzie bardzo gęsty. Masło w temperaturze pokojowej miksujemy. Dodajemy w partiach budyń, a na końcu kokos. Masę dzielimy na pół.

    Na nasączoną połowę biszkoptu wykładamy pół kremu, układamy połowę herbatników (cała blacha powinna być pokryta), rozsmarowujemy kajmak, układamy drugą połowę herbatników, drugą połowę masy i górną połowę biszkoptu.

    Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Pod koniec robimy bitą śmietanę.
    Śmietankę ubijamy z fixami, cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Ubita śmietanę wykładamy na ciasto i posypujemy kokosem. Wkładamy do lodówki na całą noc.

Notka redakcyjna

Porady

Ciasto jest mocno słodkie, więc radzę kroić je na nieduże kawałki ;)

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE