Proste ciasto makowe na półkruchym spodzie, przykryte masą orzechową i polewą czekoladową. Użyjemy mak z puszki i trochę go podrasujemy. Makowiec będzie smakował i wyglądał jak z najlepszej cukierni.
1 godz.
Dla 6 osób
Składniki:
Ciasto:
125 g masła
1/2 szklanki cukru
1 jajko
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa makowa:
puszka maku 850 g
3 jajka
4 łyżki cukru
kilka kropli olejku migdałowego
szczypta soli
Pierzynka orzechowa:
100 g orzechów mielonych ( włoskie, laskowe lub arachidowe)
125 ml mleka
2 łyżki cukru pudru
200 g masła
Polewa czekoladowa:
100 g białej czekolady
3-4 łyżki mleka
posypka do dekoracji ciasta
Makowiec pod orzechową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło rozbijamy mikserem na puch. Dodajemy cukier i jajko. Miksujemy do połączenia składników. Przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, krótko miksujemy. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia na dnie i po bokach.
2.Mak z puszki przekładamy do dużej miski. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na kogel mogel. Dodajemy go do maku, wlewamy olejek migdałowy i mieszamy. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Gotową pianę łączymy delikatnie z masą makową. Przelewamy ją na ciasto i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 50-55 minut. Makowiec pieczemy w 180 °C. Upieczony makowiec zostawiamy w wyłączonym piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach na 15 minut. Po tym czasie wykładamy go na kratkę kuchenną do całkowitego przestudzenia.
3.Do rondelka wlewamy mleko, wsypujemy cukier i orzechy. Całość podgrzewamy na małym ogniu do zagotowania. Gotujemy 1-2 minuty, aż masa zgęstnieje. Ma mieć konsystencję budyniu. Gotową masę przekładamy do miseczki i przykrywamy folią spożywczą " w kontakt", aby nie zrobił się kożuch na jej powierzchni . Studzimy masę do temperatury pokojowej tak, jak i masło. Masło rozbijamy na puch mikserem i w trzech partiach dodajemy do niego budyń orzechowy. Miksujemy do połączenia składników.
4.Czekoladę z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko studzimy. Ciasto ostrożnie przekładamy na paterę. Na wierzch nakładamy warstwę kremu orzechowego i pokrywamy polewą. Ozdabiamy świątecznie według uznania.
Komentarze