Makowiec pod orzechową pierzynką

4.67 (3 ocen)

  • 1 godz.
  • Dla 6 osób

Proste ciasto makowe na półkruchym spodzie, przykryte masą orzechową i polewą czekoladową. Użyjemy mak z puszki i trochę go podrasujemy. Makowiec będzie smakował i wyglądał jak z najlepszej cukierni.

  • 1 godz.
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    125 g masła
    1/2 szklanki cukru
    1 jajko
    1 szklanka mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa makowa:
    puszka maku 850 g
    3 jajka
    4 łyżki cukru
    kilka kropli olejku migdałowego
    szczypta soli
    Pierzynka orzechowa:
    100 g orzechów mielonych ( włoskie, laskowe lub arachidowe)
    125 ml mleka
    2 łyżki cukru pudru
    200 g masła
    Polewa czekoladowa:
    100 g białej czekolady
    3-4 łyżki mleka
    posypka do dekoracji ciasta
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec

Makowiec pod orzechową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • o 1. Masło rozbijamy mikserem na puch. Dodajemy cukier i jajko. Miksujemy do połączenia składników. Przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, krótko miksujemy. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia na dnie i po bokach.
  • o 2. Mak z puszki przekładamy do dużej miski. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na kogel mogel. Dodajemy go do maku, wlewamy olejek migdałowy i mieszamy. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Gotową pianę łączymy delikatnie z masą makową. Przelewamy ją na ciasto i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 50-55 minut. Makowiec pieczemy w 180 °C. Upieczony makowiec zostawiamy w wyłączonym piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach na 15 minut. Po tym czasie wykładamy go na kratkę kuchenną do całkowitego przestudzenia.
  • o 3. Do rondelka wlewamy mleko, wsypujemy cukier i orzechy. Całość podgrzewamy na małym ogniu do zagotowania. Gotujemy 1-2 minuty, aż masa zgęstnieje. Ma mieć konsystencję budyniu. Gotową masę przekładamy do miseczki i przykrywamy folią spożywczą " w kontakt", aby nie zrobił się kożuch na jej powierzchni . Studzimy masę do temperatury pokojowej tak, jak i masło. Masło rozbijamy na puch mikserem i w trzech partiach dodajemy do niego budyń orzechowy. Miksujemy do połączenia składników.
  • o 4. Czekoladę z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko studzimy. Ciasto ostrożnie przekładamy na paterę. Na wierzch nakładamy warstwę kremu orzechowego i pokrywamy polewą. Ozdabiamy świątecznie według uznania.

    Makowiec pod orzechową pierzynką gotowy!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować