Jabłka pod pierzynką

4.5 (182 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszne jabłka w kokilkach pod pierzynką

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 50g mąki orkiszowej
    ok. 170g zmielonych płatków owsianych
    50g płatków owsianych(nie zmielonych)
    100g mąki pszennej
    100g cukru
    150g margaryny
    0,5 kg jabłek
    cynamon
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jabłka pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początku przygotowujemy kruszonkę. Do miski przekładamy margarynę,mąkę orkiszową,mąkę pszenną,płatki owsiane(zmielone i nie zmielone) i cukier. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą aby powstała kruszonka. Następnie jabłka myjemy,obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojone jabłka przekładamy do osobnej miski,dodajemy do nich cynamon według uznania i 2 lub 3 łyżki cukry. Wszytko mieszamy aby jabłka połączyły się z cukrem i cynamonem.
    Tak przygotowane jabłka przekładamy do kokilek wysmarowanych masłem i posypujemy kruszonką. Wszystko zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 min ( do zarumienienia się kruszonki).
    I gotowe :)

    Smacznego ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować