Makowiec

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Bardzo makowe ciasto.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • biszkopt:
    8 jaj
    12 łyżek cukru
    10 łyżek mąki pszennej tortowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki maku
    masa:
    400 g maku (z tego 4 łyżki idzie do biszkoptu)
    3 duże jajka
    1 szklanka cukru pudru
    30 g masła (dwie łyżki)
    2 cukry waniliowe (po 16 g)
    1 cytryna
    polewa:
    50 g masła
    3 łyżki śmietany 18 %
    4 łyżki cukru kryształu
    2 łyżki kakao extra ciemne
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec Desery Biszkopty

Makowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • makowiec 1. Pieczemy biszkopt: Ubijamy 8 białek na sztywno z 12 łyżkami cukru dodajemy 8 żółtek, 10 łyżek mąki i dwie łyżeczki proszku do pieczenia. Delikatnie wszystko łączymy, następnie wsypujemy 4 czubate łyżki maku, mieszamy.Wlewamy do kwadratowej blaszki, o wymiarach 25 x 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 30 minut, w 170 stopniach, do suchego patyczka.
    Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy na 3 części.
    Pozostały mak zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy by woda wyparowała. Ugotowany i wystudzony mak przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę. Ucieramy żółtka z cukrami, masłem i sokiem z cytryny. Dodajemy do maku, dokładnie łączymy, białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy makowej. Masę dzielimy na dwie części, smarujemy nią blaty biszkoptu, przykrywamy ostatnim i wstawiamy do piekarnika na 20 minut i pieczemy w 160 stopniach.
  • makowiec 2. Po upieczeniu dekorujemy polewą.
    W garnuszku podgrzewamy śmietanę, cukier i masło, chwilę gotujemy, następnie dodajemy kakao dobrze mieszamy by nie było grudek. Odstawiamy by trochę wystygła i potem polewamy na ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować