Makowe rogaliki

4.5 (172 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Rogaliki bardzo apetycznie wyglądają i wyśmienicie smakują.

Składniki:

  • 1 szkl. mleka
    3 dag drożdży
    3 szkl. mąki
    2 jajka
    2 żółtka
    5 dag masła
    1/2 szkl. cukru
    op. cukru waniliowego
    łyżka oleju

    Masa makowa:
    25 dag maku
    1/2 szkl. cukru
    2 białka
    olejek migdałowy
    10 dag posiekanych bakalii
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Desery

Makowe rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 3-4 godziny. Odcedzamy. Trzykrotnie mielimy. Dodajemy cukier, kilka kropli olejku i bakalie. Mieszamy.
    Białka ubijamy i mieszamy z makiem.
  • 2. Drożdże rozcieramy z 2 łyżkami cukru. Mieszamy z łyżeczką mąki i 1/2 szklanki ciepłego mleka. Odstawiamy.
  • 3. Jajka i żółtko ucieramy z resztą cukru. Wlewamy resztę mleka (łyżkę zostawiamy) i rozczyn. Dodajemy masło, cukier waniliowy i pozostałą mąkę. Wlewamy olej. Wyrabiamy elastyczne ciasto.
  • 4. Z ciasta formujemy kulę, oprószamy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia. Rozwałkowujemy na okrągły placek o grubości 0,5 cm. Kroimy w trójkąty. Każdy smarujemy łyżeczką masy i zwijamy w rogalik. Smarujemy żółtkiem
    wymieszanym z łyżką mleka. Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować