Makowe rogaliki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Są łatwe do wykonania, nie wymagają wielu składników, a przy tym trudno się od nich oderwać, kiedy już zaczniesz chrupać. Najlepiej smakują te kilkudniowe, ale i świeże są niczego sobie. Spróbujesz?

  • 60 min

Składniki:

  • 1/4 puszki gotowego maku
    2,5 szklanki mąki
    0,5 szklanki cukru
    cukier migdałowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    0.5 kostki masła/margaryny
    polewa z białej czekolady i cukierki do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Makowe rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Siekamy margarynę i ucieramy z cukrem i cukrem migdałowym, dodajemy jajko. Wszystko ma się ładnie połączyć.
  • 2. Wsypujemy szklankę mąki i ugniatamy ciasto, wsypujemy drugą i ugniatamy dalej, wsypujemy ostatnie pół razem z łyżeczką proszku do pieczenia. Ugniatamy, aż przestanie kleić się do rąk (jeśli ciasto jest zbyt miękkie, można dodać jeszcze trochę mąki. Na 10 minut wstawiamy do lodówki.
  • 3. Ciasto rozwałkowujemy cienko na podsypanej mąką stolnicy i wycinamy koło przykładając duży okrągły talerz. Koło dzielimy na 8 części. Czynność powtarzamy z całym ciastem. Każdą "ósemkę" smarujemy makiem i zwijamy formując rogalik.
  • 4. Rogaliki układamy na blasze, pieczemy w 180 st. C przez ok. 20 minut. Po upieczeniu i ostygnięciu możemy je udekorować polewą i posypać kolorową posypką.

Porady

Polewę można kupić gotową lub zrobić samemu z kakao/zekolady połączonego z masłem i cukrem (proporcje w zależności od ilości polewy).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować