Makowe rogaliki z ciasta półfrancuskiego

3 (1 ocen)

Pyszne rogale pachnące świętami. Pełne smaków rodzynek, orzechów i skórki pomarańczowej. To dość prcochłonna propozycja ale w sam raz nadaje się na Boże Narodzenie

Składniki:

  • Na 16 dużych rogalików:
    4 szklanki mąki pszennej
    4 dag drożdży
    250 g masła lub margaryny
    1 szkl ciepłego mleka
    2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
    3 żółtka
    3 łyżki cukru
    szczypta soli

    Masa makowa:

    400 g maku
    3/4 szkl cukru pudru
    1 szkl gorącego mleka
    3 białka
    100 g migdałów w słupkach
    50 g posiekanych orzechów włoskich
    2 łyżki skórki pomarańczowej
    50 g rodzynek

    Na lukier
    sok z 1 cytryny
    2 łyżki ciepłej wody
    1 szkl cukru pudru
    krokant do posypania
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery

Makowe rogaliki z ciasta półfrancuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak zaparzyć gorącym mlekiem i odstawić na 30 min. Orzechy posiekać. Rodzynki namoczyć,a po 10 min ,odcedzić . Mak dwukrotnie przemielić przez maszynkę z drobnym sitkiem. Dodać bakalie i ubite na sztywno białka.wszystko razem dokładnie wymieszać.
  • 2. Drożdże rozpuścić w 1/2 szkl ciepłego mleka z dodatkiem 1 łyżki cukru. Odstawić, aż zaczyn zacznie pracować.50 ga masła rozpuścić i ostudzić Kiedy na zaczynie pojawia się bąbelki- jest gotowy. Żółtka ubić z cukrami na kogiel-mogiel. Do zaczynu dodać mąkę, jajka, pozostałe ciepłe mleko i sól. Wyrabiać gładkie elastyczne ciasto, na koniec dodać rozpuszczony tłuszcz i jeszcze wyrabiać ok. 10 min. Odstawić ciasto na ok godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkować ciasto i równomiernie rozłożyć na nim wiórki masła. Składać ciasto do środka i rozwałkowywać, czynność powtarzać, tak aby utworzyły się warstwy. Znów odłożyć ciasto do lodówki na 1 godzinę i po wyciągnięciu składać i wałkować. Postępować tak jeszcze dwukrotnie. Odstawić ciasto do lodówki na noc.
  • 3. Na drugi dzień ciasto rozwałkować na dość duży płat tak ok 60 na 40 cm i podzielić na 16 trójkątów.Na każdym trójkącie rozsmarowywać masę makową i zwijać w rogaliki. Odstawić do wyrośnięcia na 20 min. Piec na wyłożonej pergaminem blasze ,( układać w dużych odstępach, aby się nie skleiły) w nagrzanym do 180 st piekarniku przez 20 min, aż rogale będą rumiane.
  • 4. Z wody soku i cukru pudru utrzeć lukier. Polać nim wystudzone rogaliki, a następnie posypać krokantem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować