Makaronowa sałatka z wędzonym pstrągiem i nowalijkami

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zdrowa, pełna witamin, dietetyczna sałatka z dużą ilością świeżych warzyw, jajek na twardo i aromatycznego wędzonego pstrąga, które świetnie komponują się z delikatnie ostrym, a zarazem słodkim miodowym dressingiem z wyczuwalną jabłkową nutą.

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 125g makaronu pappardelle
    125g fileta z wędzonego pstrąga
    20g świeżego szpinaku
    5 rzodkiewek
    1 pęczek szczypiorku
    8 pomidorków koktajlowych
    120g zielonego groszku (mrożonego)
    3 jajka na twardo
    świeżo zmielony pieprz

    Dressing:
    3 łyżki musztardy francuskiej
    3 łyżki miodu
    1 łyżka oliwy z oliwek
    2 łyżki octu jabłkowego
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Makaronowa sałatka z wędzonym pstrągiem i nowalijkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Makaronowa sałatka z wędzonym pstrągiem i nowalijkami 1. Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu, odcedzić i wystudzić.
  • Makaronowa sałatka z wędzonym pstrągiem i nowalijkami 2. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w ćwiartki.
  • Makaronowa sałatka z wędzonym pstrągiem i nowalijkami 3. Szpinak umyć, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki, rzodkiewkę umyć i pokroić w plasterki, a szczypiorek umyć i posiekać. Pomidorki umyć i pokroić w ćwiartki.
  • Makaronowa sałatka z wędzonym pstrągiem i nowalijkami 4. Zielony groszek ugotować według instrukcji na opakowaniu, odcedzić i wystudzić.
  • Makaronowa sałatka z wędzonym pstrągiem i nowalijkami 5. Fileta z pstrąga podzielić na mniejsze kawałki.
  • Makaronowa sałatka z wędzonym pstrągiem i nowalijkami 6. Dressing:
    Wymieszać musztardę z miodem, dodać ocet jabłkowy, oliwę z oliwek, doprawić do smaku solą i pieprzem, następnie całość dokładnie wymieszać.
  • Makaronowa sałatka z wędzonym pstrągiem i nowalijkami 7. Sałatkę ułożyć na talerzu według kolejności: makaron, szpinak, zielony groszek, pomidorki koktajlowe, plasterki rzodkiewki, kawałki pstrąga, jajko na twardo. Całość polać przygotowanym dressingiem, posypać posiekanym szczypiorkiem i oprószyć świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować