Makaron ze szpinakiem i grillowaną cukinią

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Smaczne, zdrowe i co najważniejsze ekspresowe do przygotowania danie.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - cukinia: 200 gramów
    - makaron (kokardki): 100 gramów
    - szpinak (świeży): 200 gramów
    - suszone pomidory (w oliwie): 6 sztuk
    - czosnek: 3 ząbki
    - oliwa z oliwek: 2 łyżki
    - masło: 1 łyżka
    - ser (Serra da Vila): 50 gramów
    - sól (morska): 0.5 łyżeczki
    - pieprz czarny (świeżo mielony): 0.25 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron ze szpinakiem i grillowaną cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cukinia pokrojona na kawałki 1. Cukinię nieobieraną i pozbawioną gniazd nasiennych pokroić na kawałki.
  • Grillowana cukinia 2. Krótko grillować na mocno rozgrzanej patelni grillowej.
  • 3. Na zwykłej patelni rozgrzać masło, dodać posiekany czosnek, a po chwili pokrojony szpinak i mieszać do czasu, aż zwiędnie.
  • 4. Ugotowany zgodnie z przepisem na opakowaniu makaron odcedzić na durszlaku, a do garnka, w którym się gotował wlać 2 łyżki oliwy i postawić na małym ogniu. Następnie do garnka włożyć przecedzony makaron, grillowaną cukinię, szpinak i pokrojone suszone pomidory. Doprawić solą morską i świeżo mielonym czarnym pieprzem, delikatnie wymieszać.
  • 5. Podawać posypane tartym serem. U mnie był to portugalski ser Serra da Vila o bardzo zdecydowanym smaku zrobiony z mieszanki mleka krowiego, koziego i owczego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować