Makaron z "szynką PRL-u"

5 (3 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Oj, chyba mi się dostanie za tą szynkę...ale co tam. Kiedyś takie realia były. Z premedytacją i miłą chęcią wracam do mortadeli. Jem, bo lubię...na nic liczne wywody,dowody, dogmaty i łotewer coś tam jeszcze, że to niezdrowe, że chemia, że uje muje i dzikie węże! Tak na dobrą sprawę, to w obecnych czasach wszystko już w ciemnościach świeci. Jedno mniej, drugie więcej...Poza tym i mortadelę można kupić bardzo dobrej jakości. Przepis jak najbardziej polecam...Arek Gie

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g makaronu bucatini lub spaghetti
    200 g mortadeli
    50 ml oleju
    1 łyżka masła
    1 mała cebula
    2 ząbki czosnku
    1/2 szklanki startego grana padano
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    2 łyżki posiekanej bazylii
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron z "szynką prl-u" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Makaron z "szynką PRL-u" 1. Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Z zasady gotuję trochę krócej. Odcedzamy.
    Mortadelę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    W wysokiej patelni rozgrzewamy tłuszcze (nie aż tak mocno, żeby skwierczało), wrzucamy wędlinę (naszą "dawną szynkę") i smażymy na rumiano. W trackie dorzucamy posiekaną cebulę, a gdy ta zrobi się szklista, dodajemy jeszcze posiekany czosnek.
    Całość smażymy z minutę i dorzucamy makaron. Składniki dokładnie łączymy, do smaku doprawiając solą i pieprzem.
    Podajemy zaraz po przygotowaniu z serem i zieleniną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mortadela Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować