Ciastka z PRL - u

4.73 (11 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Polecam smaczne ciastka z 70 - lat. Zachowane 2 foremki na te ciasteczka z PRL - u i dlatego chciałam podzielić się z wami przepisem , przepis jest prosty , szybki, nieskomplikowany, a ciasteczka bardzo pyszne. Może co niektórzy pamiętają.?

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe;
    mąka pszenna 1 szkl. z dziubkiem,
    jajka 2,
    cukier 1 płaska łyżeczka,( nie koniecznie),
    cukier waniliowy z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka,
    woda około 3/4 szkl, ( szklanka o pojemności 250 ml),
Wystaw ocenę:

4.73 (11 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Ciastka z prl - u - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta naleśnikowego czyli jajka, mąkę , cukier z prawdziwą wanilią oraz płaska łyżeczka cukru miksujemy , dolewając stopniowo wodę.
    Wody dolewamy tyle aby uzyskać gładkie, jednolite lejące ciasto o konsystencji gęściejszej śmietany, dodajemy sok z cytryny . ( sok z cytryny możemy zastąpić olejkiem pomarańczowym lub innym smaku).
    Olej wlewamy do głębszej patelni i mocno podgrzewamy.
    Do rozgrzanego oleju wkładamy foremki aby je rozgrzać, następnie foremkę zanurzamy do ciasta do 2/3 wysokości foremki i z powrotem zanurzamy do gorącego oleju.
    Smażymy do uzyskania złotego koloru.
    Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym .
    Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.
    Smacznego.

Porady

Do ciasta można dodać szczyptę proszku do pieczenia ale nie koniecznie,

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować