Stefanka z PRL-U

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To szybkie ciasto było przygotowywane w czasach mojej młodości, kiedy to w sklepach był kryzys, nie było słodyczy albo na kartki, więc trzeba było sobie radzić. Jest bardzo smaczne.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 litr mleka 3,2%
    1 szklanka cukru
    1 żółtko
    1 szczypta soli
    250 gr masła naturalnego
    1 szklanka kaszy manny
    2 łyżki kakao lub kawy rozpuszczalnej ew. cappuccino
    1 łyżka cukru waniliowego
    4 łyżki kokosu
    4 łyżki suszonej żurawiny
    250 gram herbatników w polewie czekoladowej
    Forma kwadratowa o boku 25 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Stefanka z prl-u - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W części mleka namoczyć kaszę manną i dodać żółtko.
    Mleko, masło, cukier waniliowy, cukier zwykły, szczyptę soli- zagotować, dodać kaszę z żółtkiem ,mieszając podgrzewać do zgęstnienia, wtedy zestawić z ognia i dodać kakao, lub kawę czy cappuccino, żurawinę i wiórki kokosowe. Blaszkę lekko natłuścić masłem i ułożyć herbatniki po całości. Na herbatniki wylać gorącą masę, równo ją rozprowadzić i ułożyć na niej warstwę herbatników lekko je dociskając.
    Uwagi:
    Gdy używam wyłącznie herbatników zwykłych, wtedy przygotowuję polewę i wylewam na herbatniki.
    Można zamiast herbatników upiec biszkopt.
    Można też masę z kaszy podzielić na 2 części i do jednej dodać kakao, wtedy ułożyć 2 warstwy przekładając je ciastkami. Można też przygotować masę bez kakao a na górę wylać tężejącą galaretkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza manna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować