To szybkie ciasto było przygotowywane w czasach mojej młodości, kiedy to w sklepach był kryzys, nie było słodyczy albo na kartki, więc trzeba było sobie radzić. Jest bardzo smaczne.
50 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
1 litr mleka 3,2%
1 szklanka cukru
1 żółtko
1 szczypta soli
250 gr masła naturalnego
1 szklanka kaszy manny
2 łyżki kakao lub kawy rozpuszczalnej ew. cappuccino
1 łyżka cukru waniliowego
4 łyżki kokosu
4 łyżki suszonej żurawiny
250 gram herbatników w polewie czekoladowej
Forma kwadratowa o boku 25 cm
Stefanka z prl-u - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W części mleka namoczyć kaszę manną i dodać żółtko.
Mleko, masło, cukier waniliowy, cukier zwykły, szczyptę soli- zagotować, dodać kaszę z żółtkiem ,mieszając podgrzewać do zgęstnienia, wtedy zestawić z ognia i dodać kakao, lub kawę czy cappuccino, żurawinę i wiórki kokosowe. Blaszkę lekko natłuścić masłem i ułożyć herbatniki po całości. Na herbatniki wylać gorącą masę, równo ją rozprowadzić i ułożyć na niej warstwę herbatników lekko je dociskając.
Uwagi:
Gdy używam wyłącznie herbatników zwykłych, wtedy przygotowuję polewę i wylewam na herbatniki.
Można zamiast herbatników upiec biszkopt.
Można też masę z kaszy podzielić na 2 części i do jednej dodać kakao, wtedy ułożyć 2 warstwy przekładając je ciastkami. Można też przygotować masę bez kakao a na górę wylać tężejącą galaretkę.
Komentarze