Makaron z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Makaron gotuj około 2 minuty krócej niż w przepisie na opakowaniu. Powinien być al dente.
2.Cebulkę posiekaj drobno i podsmaż na maśle. Dodaj mąkę i mieszaj, aż powstanie zasmażka. Następnie dodawaj po mleko po jednej szklance, cały czas mieszając aby nie powstały grudki. Jeśli powstały sos beszamelowy będzie zbyt gęsty dodaj więcej masła. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Sos powinien być dość "luźny".
3.Szynkę pokrój w kosteczkę. Do sosu dodaj oba sery (zostaw trochę do posypania zapiekanki po wierzchu), makaron oraz szynkę. Dokładnie wymieszaj.
4.Makaron nałóż do czterech natłuszczonych żaroodpornych kokilek (u mnie 7cm x 9cm) lub do natłuszczonej formy żaroodpornej o wymiarach 24cm x 24cm. Chleb tostowy pokrusz drobno ręcznie lub w malakserze. Wymieszaj z resztą sera. Powstałą mieszanką posyp wierzch zapiekanki. Zapiekaj około 30 minut, aż ser na wierzchu się zrumieni. Smacznego!
Komentarze