Makaron z serem

4.5 (165 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Mac'n'cheese czyli klasyczne amerykańskie comfort food. Proste do wykonania, jesienią i zimą na prawdę potrafi poprawić nastrój.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - makaron kolanka: 300 gramów
    - masło: 4 łyżki
    - cebula: 1 sztuka
    - mąka: 30 gramów
    - mleko: 500 mililitrów
    - starty ser cheddar lub inny twardy żółty ser: 100 gramów
    - tarta mozzarella: 100 gramów
    - szynka gotowana (opcjonalnie): 4 plastry
    - kromki chleba tostowego: 2 sztuki
    - sól i pieprz: 0.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Dania z makaronem Ser

Makaron z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Makaron gotuj około 2 minuty krócej niż w przepisie na opakowaniu. Powinien być al dente.
  • 2. Cebulkę posiekaj drobno i podsmaż na maśle. Dodaj mąkę i mieszaj, aż powstanie zasmażka. Następnie dodawaj po mleko po jednej szklance, cały czas mieszając aby nie powstały grudki. Jeśli powstały sos beszamelowy będzie zbyt gęsty dodaj więcej masła. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Sos powinien być dość "luźny".
  • 3. Szynkę pokrój w kosteczkę. Do sosu dodaj oba sery (zostaw trochę do posypania zapiekanki po wierzchu), makaron oraz szynkę. Dokładnie wymieszaj.
  • 4. Makaron nałóż do czterech natłuszczonych żaroodpornych kokilek (u mnie 7cm x 9cm) lub do natłuszczonej formy żaroodpornej o wymiarach 24cm x 24cm. Chleb tostowy pokrusz drobno ręcznie lub w malakserze. Wymieszaj z resztą sera. Powstałą mieszanką posyp wierzch zapiekanki. Zapiekaj około 30 minut, aż ser na wierzchu się zrumieni. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Amerykańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować