Domowy mac&cheese (makaron z serem)

4.84 (203 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Danie popularne w krajach anglosaskich i USA.
Jest kilka wersji takiego dania. To jest chyba jedno z najłatwiejszych.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 40 dkg makaronu typu kolanka
    30 dkg sera cheddar
    750 ml mleka
    sól
Wystaw ocenę:

4.84 (203 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Domowy mac&cheese (makaron z serem) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku zagotowałam mleko i dodałam 1/3 łyżeczki soli. Wsypałam makaron i gotowałam do miękkości na małym ogniu.
    Kiedy makaron był miękki dodałam starty żółty ser i wymieszałam energicznie.
    Utworzył się w ten sposób sos.
    Wykładałam gorący makaron na talerze.

Porady

podczas gotowania makaron wchłania mleko, jeśli po ugotowaniu makaron będzie jeszcze trochę "pływać" w mleku, to proszę się nie zrażać, po dodaniu sera sos szybko zgęstnieje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Amerykańska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować