Typowa, amerykańska potrawa. Uwielbiany przez Amerykanów. Ten makaron pochłaniają w ogromnych ilościach :) No cóż.. nie dziwię się - jest przepyszny! Serdecznie polecam!
Składniki:
110 g. masła
około 340 g. drobnego makaronu, np. świderki, wstążki itp.
60 g. mąki pszennej
sól, pieprz
gałka muszkatołowa, zmielona (opcjonalnie)
470 ml mleka
2 szkl. sera żółtego, startego na tarce
½ piersi z kurczaka
przyprawy do mięsa
olej do smażenia
Amerykański makaron z serem i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować we wrzącej, osolonej wodzie. Powinien być al-dente.
2.Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Przyprawić. Usmażyć na rozgrzanym oleju na patelni.
3.Sos beszamelowy: Masło rozpuścić w garnku/ na patelni. Dodać mąkę i cały czas mieszając gotować około 2-3 minuty. Wlać mleko i dalej mieszać do zgęstnienia sosu. Na koniec dodać ser oraz pieprz i sól. Wszystko jeszcze chwilę gotować, do rozpuszczenia się sera.
4.1. Do sosu wrzucić makaron i pierś z kurczaka, dobrze wymieszać. Podawać na ciepło. Smacznego!
Komentarze