Szybki przepis na włoskie danie z podwójną porcją mięsa, do tego szpinak, suszone pomidory. To danie zasmakuje każdemu, a robi się praktycznie samo. Pół godzinki i gotowe- cała rodzina zje je ze smakiem.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Garść makaronu spaghetti lub kilka gniazd tagliatelle
1 l wody
1 łyżeczka soli
2 pojedyncze piersi z kurczaka
1/2 cebuli czerwonej
1 słoik pomidorów suszonych w oleju
200 g świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej
200 g śmietanki 30%
sól
pieprz
Zioła prowansalskie
Papryka słodka
Makaron z kurczakiem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować wg zaleceń na opakowaniu.
2.Mięso pokroić w kostkę około 2 cm. Doprawić przyprawami. Pomidory wyjąć z zalewy i pokroić w dość cienkie paski.
3.Na patelni rozgrzać odrobinę oleju z zalewy z pomidorów. Podsmażyć mięso, dodać cebulkę pokrojoną w kostkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość zarumienić. Dodać pomidory i całość wymieszać na patelni.
4.Szynkę pokroić w kostkę, dodać na patelnię. Dołożyć świeży szpinak i dusić do zmniejszenia jego objętości. Dolać śmietankę i zagęścić sos. Makaron odcedzić, położyć na talerze, na wierzch ułożyć danie z patelni.
Komentarze