Makaron z boczkiem i grillowanymi warzywami w sosie śmietanowym to świetny pomysł na szybki i sycący obiad. Grillowane warzywa fantastycznie pasują do makaronu i razem tworzą smakowite danie.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1) 200 g makaronu spaghetti
2) 200 g wędzonego boczku
3) 200 g sera żółtego
4) 12 pomidorków koktajlowych
5) mała cukinia
6) cebula
7) 2 ząbki czosnku
8) 200 ml śmietany 30%
9) 2 żółtka
10) sok z cytryny
11) kilka kropli maggi
12) sól, pieprz
13) oregano
14) bazylia
15) oliwa
16) listki bazylii do dekoracji
Makaron z boczkiem i grillowanymi warzywami w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek i cebulkę kroimy w kostkę. Na patelni najpierw podsmażamy boczek, żeby tłuszcz się trochę wytopił, a następnie dodajemy pokrojoną cebulkę i podsmażamy.
2.Cukinię kroimy w półplasterki, a pomidory przekrajamy na pół. Pokrojone warzywa skrapiamy oliwą i posypujemy oregano, bazylią i pieprzem. Najpierw na patelni grillowej wysmarowanej niewielką ilością oliwy podsmażamy cukinię wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, a potem dodajemy ją do podsmażonego boczku. Następnie podsmażamy pomidorki koktajlowe.
3.Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
4.W międzyczasie gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie.
5.W misce rotrzepujemy żółtka i dodajemy do nich śmietanę, sok z cytryny oraz starty ser żółty i przyprawy (szczyptę soli, pieprz i kilka kropli maggi) i wszystko mieszamy. Tak przygotowany sos wlewamy na patelnię z boczkiem i delikatnie podgrzewamy tak, aby żółtka nie ścięły się całkowicie. Na koniec dodajemy ugotowany makaron i delikatnie mieszamy.
6.Tak przygotowany makaron układamy na talerzach. Na wierzch każdej porcji kładziemy podsmażone pomidorki koktajlowe i listki bazylii do dekoracji.
Komentarze