Makaron z sosem śmietanowym, boczkiem i bazylią

5 (162 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Makaron to niezawodny sposób na szybki obiad lub kolację. Wystarczy dodać kilka składników, żeby w kilka chwil przygotować pyszne i sycące danie. Ja dodałam sos śmietanowo-serowy oraz świeżą i pachnącą bazylię, dzięki której danie nabrało niezwykłego aromatu.

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1) 150 g makaronu (np. penne)
    2) 200 g śmietany 30%
    3) 200 g sera cheddar
    4) 200 g wędzonego boczku
    5) 2-3 gałązki świeżej bazylii
    6) sól, pieprz
    7) olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (162 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem Carbonara

Makaron z sosem śmietanowym, boczkiem i bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al. dente.
  • 2. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie rozgrzanego oleju. Gdy będzie już podsmażony dodajemy śmietanę, lekko podgrzewamy, a następnie dodajemy starty na tarce cheddar i wszystko mieszamy aż ser się rozpuści. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • 3. Na koniec dodajemy listki świeżej bazylii (jeśli listki są duże, warto je posiekać lub porwać) oraz makaron i wszystko mieszamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Boczek Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować