Makaron z warzywami w sosie serowo-śmietanowym

4.48 (198 ocen)

  • 30 min

Jeden z najpyszniejszych makaronów. Idealne połączenie smaków. Na szybki, bezmięsny obiad.

  • 30 min

Składniki:

  • 300 g ulubionego makaronu (w mnie makaronowe serca)
    1 mały brokuł
    1 mała cukinia
    1 średnia cebula
    2 ząbki czosnku
    1/2 łyżki oliwy z oliwek
    1/2 łyżki masła
    200 ml śmietany 30%
    100 g sera pleśniowego blue
    80 g sera cheddar
    3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    sól (do smaku)
    świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
    świeżo zmielona gałka muszkatołowa (do smaku)
    szczypta cukru
Wystaw ocenę:

4.48 (198 ocen)

Makaron z warzywami w sosie serowo-śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuła podzielić na małe różyczki i ugotować al dente w osolonym wrzątku z dodatkiem szczypty cukru. Odcedzić. Cebulę posiekać w drobną kostkę. Czosnek obrać i posiekać. Na oliwie z dodatkiem masła zeszklić cebulę, dodać czosnek i krótko podsmażyć. Dodać pokrojoną na półplasterki cukinie i chwilę smażyć. Warzywa przełożyć do miski. Na patelnię wlać śmietanę, pokrojony w kostkę ser pleśniowy i starty cheddar. Gotować do zredukowania objętości i zagęszczenia się sosu. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać posiekaną natkę pietruszki oraz warzywa - podsmażoną cukinię z cebulą i czosnkiem oraz brokuła. Chwilę podgrzać. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić. Gorący makaron polać sosem z warzywami, posypać natką pietruszki i startym cheddarem. Podawać od razu po przygotowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować