Jeden z najpyszniejszych makaronów. Idealne połączenie smaków. Na szybki, bezmięsny obiad.
30 min
Składniki:
300 g ulubionego makaronu (w mnie makaronowe serca)
1 mały brokuł
1 mała cukinia
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1/2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżki masła
200 ml śmietany 30%
100 g sera pleśniowego blue
80 g sera cheddar
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
świeżo zmielona gałka muszkatołowa (do smaku)
szczypta cukru
Makaron z warzywami w sosie serowo-śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brokuła podzielić na małe różyczki i ugotować al dente w osolonym wrzątku z dodatkiem szczypty cukru. Odcedzić. Cebulę posiekać w drobną kostkę. Czosnek obrać i posiekać. Na oliwie z dodatkiem masła zeszklić cebulę, dodać czosnek i krótko podsmażyć. Dodać pokrojoną na półplasterki cukinie i chwilę smażyć. Warzywa przełożyć do miski. Na patelnię wlać śmietanę, pokrojony w kostkę ser pleśniowy i starty cheddar. Gotować do zredukowania objętości i zagęszczenia się sosu. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać posiekaną natkę pietruszki oraz warzywa - podsmażoną cukinię z cebulą i czosnkiem oraz brokuła. Chwilę podgrzać. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić. Gorący makaron polać sosem z warzywami, posypać natką pietruszki i startym cheddarem. Podawać od razu po przygotowaniu.
Komentarze