Makaron tagliatelle z marchewki

4.46 (159 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Świetna alternatywa dla tych, którzy nie przepadają za warzywami, oraz dla tych którzy unikają glutenu, a lubią makaron.

  • 30 min

Składniki:

  • 5 dużych marchewek
    2 łyżki oliwy + łyżka masła
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka soli selerowej
    2 łyżeczki papryki słodkiej grys
    1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu kolorowego
    pół pęczka natki pietruszki
    1/4 szklanki niesolonych orzeszków ziemnych
Wystaw ocenę:

4.46 (159 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron tagliatelle z marchewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę obieramy, myjemy i przy pomocy obieraczki do warzyw wycinamy paski makaronu tagliatelle. Tak przygotowane wrzucamy do miski, dokładamy przyprawy, wyciśnięty czosnek oraz oliwę. Całość dokładnie mieszamy, aby makaron był pokryty przyprawami.
    Na rozgrzaną patelnię wrzucamy łyżkę masła, a kiedy się rozpuści dokładamy nasz marchewkowy makaron. Podsmażamy około 3 minut i dolewamy 1/4 szklankę wody. Całość smażymy, aż woda odparuje, a marchewka będzie lekko twardawa, al dente. Gotowe danie przekładamy na talerz obficie posypujemy posiekaną natką pietruszki oraz posiekanymi, uprażonymi orzeszkami.

Porady

Moja rada: Marchewki polecam z ekologicznej uprawy, są znacznie słodsze, co dodaje dodatkowej zalety daniu. Jeżeli takich nie posiadamy proponuję podczas smażenia posypać sporą szczyptą cukru. Orzechy prażymy na suchej patelni, uważając, żeby się nie przypaliły. Możemy również włożyć do nagrzanego piekarnika i prażyć około 15 do zarumienienia się.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Marchewka Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować