TAGLIATELLE Z SOSEM MIĘSNO-POMIDOROWYM (TAGLIATELLE al RAGÙ)

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Jeden z najpopularniejszych Włoskich sosów z makaronem tagliatelle -najlepiej domowej roboty. Polecam z kieliszkiem dobrego czerwonego wina;)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 500 g makaronu tagliatelle (szuszonego lub świeżego jajecznego, dostępnego na stoiskach z lodówkami lub najlepiej domowej roboty – przepis znajdziecie u mnie)

    500g mielonego mięsa (najlepiej wołowo-wieprzowe)
    1 cebula
    1 marchewka
    1 łodyga selera neciowego
    0,7 l passaty pomidorowej (przecier pomidorowy)
    tarty ser typu parmezna
    sól
    pieprz
    oliwa z oliwek 
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tagliatelle z sosem mięsno-pomidorowym (tagliatelle al ragù) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, a nastepnie zeszklić cebulę, dodać potartą na grubych oczkach marchewkę i porojony w kosteczkę seler naciowy - wszystko podsmażyć (ok. 5 min.), następnie dodać mięso, doprawić solą i pieprzem dusić ok. 10 min. pod przykryciem. Po tym czasie dodać passatę pomidorową i dusić przez min.45 minut.
  • 2. W dużym garnku zagotować osoloną wodę, ugotować makaron al dente. Odcedzić i wymieszać ze wcześniej przygotowanym sosem.Lekko przemieszać, podawać posypane startym parmezanem.
    Buon Appetito!

Porady

Przepis na domowy makarontagliatelle znajdziesz tutaj: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/tagliatelle-rigate-fatte-in-casa-domowy-makaron-karbowane-ta

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować