TAGLIATELLE z LANGUSTYNKAMI (TAGLIATELLE AGLI SCAMPI)

4.5 (162 ocen)

  • 15 min

Bardzo szybki i wbrew pozorom bardzo prosty w przygotowaniu makaron. Sekret wyśmienitych Włoskich makaronów tkwi w prostocie ich wykonania oraz w doborze niewielu, dobrej jakości składników.

  • 15 min

Składniki:

  • na 2 porcje:
    200 g makaronu tagliatelle
    6 langustynek (homarców)
    200 ml białego wytrawnego wina
    5 łyżek passaty pomidorowej (przecieru) lub 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
    12 małych pomidorków przekrojonych na pół
    100 ml oliwy z oliwek
    2 ząbki czosnku
    sól
    świeża bazylia i/lub natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Tagliatelle

Tagliatelle z langustynkami (tagliatelle agli scampi) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek. Smażyć na małym ogniu przez około 15 sekund do czasu aż czosnek zacznie się lekko rumienić, usunąć go z patelni (czosnek nie może się przypalić, bo zepsuję cały smak!). Wrzucić langustynki, smażyć pod przykryciem przez 3 minuty, a następnie odkryć patelnię dodać wino i poczekać chwilkę aż alkohol wyparuje. Zmniejszyć ogień dodać pomidorki, doprawić solą, przkryć ponownie przykrywką, po 5 min są gotowe. Na patelni musi pozozstać dość dużo „sosu”, który powstał z oliwy i wina ponieważ w nim zakończy się gotowanie makaronu.
  • 2. W międzyczasie gotować makaron w osolonej wodzie wg wskazówek na opakowaniu, odsączyć jak będzie al dente (lekko twardawy) - dokończycie gotowanie na patelni z pozostałymi składnikami.
  • 3. Na patelnię z sosem dodać ugotowane al dente tagliatelle, dobrze wymieszać i gotować wszystko razem przez ok. 3 minuty. Posypać swieżą bazylią lub natką pietruszki. Wymieszać i przełożyć do dwóch głębokich talerzy. Podawać. Buon Appetito!

Porady

Langustynki (homarce) mogą być świeże lub mrożone ( wtedy należy rozmrozić je w lodówce).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować