Danie dla miłośników kuchni azjatyckiej i pikantnych smaków, czyli makaron ryżowy z kurczakiem, warzywami i sosem śliwkowym, w którym słodki smak śliwek doskonale komponuje się z ostrym smakiem chili i imbiru.
Makaron ryżowy z kurczakiem, warzywami i sosem śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy marynatę do mięsa: składniki marynaty mieszamy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pieprz czarny świeżo mielony.
2.Pierś z kurczaka kroimy w grubą kostkę, przekładamy do marynaty, mieszamy i odstawiamy do lodówki na godzinę (lub dłużej).
3.Cebulę i cukinię kroimy w kostkę, paprykę w paseczki. Na rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem podsmażamy cebulę i paprykę, następnie dodajemy mięso z kurczaka, a pod koniec cukinię i chwilę smażymy.
4.Przygotowujemy sos śliwkowy:
1) Ze śliwek usuwamy pestki, następnie kroimy je na mniejsze kawałki i przekładamy do garnuszka. Zalewamy je wodą tak, aby były przykryte i zagotowujemy.
2) Imbir kroimy w drobną kosteczkę.
3) Do śliwek dodajemy miód, łyżkę octu ryżowego, 4 łyżki sosu sojowego, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojony w kosteczkę imbir i gotujemy aż śliwki będą miękkie. Następnie sos miksujemy blenderem aż będzie miał gładką, kremową konsystencję. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem czarnym świeżo mielonym i chili.
5.Makaron przygotowujemy w sposób podany na opakowaniu.
6.Sezam prażymy na suchej patelni.
7.Na talerzu układamy makaron, na nim kurczaka z warzywami, wszystko polewamy sosem śliwkowym i posypujemy prażonym sezamem.
Komentarze