To danie zdecydowanie dla miłośników ostrych i pikantnych smaków. Sprawdza się na koniec miesiąca, albo dla niezapowiedzianych gości, bo wszystkie składniki zwykle są w domu.
Składniki:
- 160 g makaronu świderki
- 220 g boczku
- 230 g kiełbasy
- 3-4 ząbki czosnku
- 3 średnie cebule
- 2 papryczki chili
- papryka czerwona
- 200g fasolki szparagowej (może być mrożona)
- 7 pomidorów ewentualnie koncentrat lub sok pomidorowy
- ser żółty (opcjonalnie)
- przyprawy: sól, pieprz, chili
- bazylia
- kilka łyżek ketchupu
- olej do smażenia
Makaron chili z fasolką szparagową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek, kiełbaskę, paprykę oraz papryczkę chili kroimy w kostkę. Na patelni wysmarowanej olejem podsmażamy boczek i kiełbasę. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w kosteczkę cebulę, a następnie fasolkę szparagową, paprykę i chili. Wszystko smażymy kilka minut. Dodajemy pokrojone pomidory lub koncentrat pomidorowy i ketchup - mieszamy.
2.Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
3.Na patelnię do usmażonego boczku i kiełbasy dodajemy makaron, przyprawiamy solą, pieprzem, bazylią i chili, delikatnie mieszamy i chwilkę podsmażamy. Pod koniec smażenia opcjonalnie możemy dodać starty ser żółty i delikatnie zamieszać.
Komentarze