Tradycyjne łazanki

  • wyświetlono: 7632 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Oto smak mojego dzieciństwa. Pyszne, tradycyjne łazanki z boczkiem, kiełbasą oraz kiszoną i białą kapustą.

  • 60min

Składniki

jedno opakowanie makaronu łazanki (około 400-500 dag)
400 dag białej kapusty
400 dag kapusty kiszonej
2 kiełbasy krakowskiej lub myśliwskiej
25 dag boczku
2 cebule
ząbek czosnku
sól
pieprz
olej rzepakowy

Sposób przygotowania przepisu:

Tradycyjne łazanki

  • 1. Kapustę kiszoną płuczemy i kroimy na mniejsze kawałki, słodką szatkujemy. Całość wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy około 40 minut, aż będzie miękka. W razie potrzeby, dolewać wody.
  • 2. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy.
  • 3. Obieramy i siekamy cebulę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju rzepakowego. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę boczek. Podsmażamy.
  • 4. Kiełbasę pokroić w pół talarki, również podsmażamy na patelni.
  • 5. Na koniec wszystkie gotowe składniki mieszamy w jednym garnku, dodajemy pieprzu. Gotujemy razem jeszcze około 10 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaszkola_babcimama_mnie_nauczylaszybki obiaddanie makaronowełazankiDania jednogarnkowedania z makaronemsmaki dzieciństwado sytałazanki z kiszona kapustatradycyjne łazankiłazanki z boczkiemłazanki z białą kapustąłazanki z białą i kiszoną kapustą

Komentarze

Podobne przepisy

Łazanki

Dodane przez: Izabela27

Łazanki

Takie łazanki robiła zawsze mama...

image-0hf75h1

Dodane przez: kuchcik89

Łazanki

smakowite!

Łazanki

Dodane przez: Gosiaczek 93

Łazanki

Szybki a zarazem pyszny obiad dla...

Łazanki

Dodane przez: Marinella

Łazanki

Klasyka zawsze dobra

image-0mwaj2q

Dodane przez: Kasia_S

Łazanki

na co dzień i od święta

Dodane przez: martunia1986

Łazanki

Mój mąż i dzieci uwielbiają makaron...