Tradycyjne łazanki

4.45 (156 ocen)

  • 60 min

Oto smak mojego dzieciństwa. Pyszne, tradycyjne łazanki z boczkiem, kiełbasą oraz kiszoną i białą kapustą.

  • 60 min

Składniki:

  • jedno opakowanie makaronu łazanki (około 400-500 dag)
    400 dag białej kapusty
    400 dag kapusty kiszonej
    2 kiełbasy krakowskiej lub myśliwskiej
    25 dag boczku
    2 cebule
    ząbek czosnku
    sól
    pieprz
    olej rzepakowy
Wystaw ocenę:

4.45 (156 ocen)

Tradycyjne łazanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę kiszoną płuczemy i kroimy na mniejsze kawałki, słodką szatkujemy. Całość wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy około 40 minut, aż będzie miękka. W razie potrzeby, dolewać wody.
  • 2. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy.
  • 3. Obieramy i siekamy cebulę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju rzepakowego. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę boczek. Podsmażamy.
  • 4. Kiełbasę pokroić w pół talarki, również podsmażamy na patelni.
  • 5. Na koniec wszystkie gotowe składniki mieszamy w jednym garnku, dodajemy pieprzu. Gotujemy razem jeszcze około 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować