Łosoś z maślanym sosem cytrynowym i szparagami

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Łosoś to szlachetna i jakże smaczna ryba, z której można przygotować pyszny obiad w 20 minut. Tak, tylko tyle czasu potrzeba, aby na talerzu znalazło się wspaniałe danie! Delikatny łosoś nie wymaga wielkiego kunsztu od kucharza, ani wyszukanych dodatków, bowiem sam w sobie, wprost z patelni jest wyjątkowo pyszny. Jednak cudownie aksamitny, maślany sos cytrynowy wynosi go w zupełnie nowy wymiar pyszności. Prosty sos, a taki pyszny! Chrupiące szparagi nadają daniu niezwykłej lekkości i świeżości. Wiosenne kompozycja wyjątkowych smaków, którymi można delektować się bez końca.

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 filety z łososia *
    260 g zielonych szparagów
    2 łyżki oliwy z oliwek

    Sos maślano-cytrynowy

    60 ml bulionu warzywnego
    3 ½ łyżki masła
    2 łyżki soku z cytryny
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki natki pietruszki
    ½ łyżeczki miodu
    ⅓ łyżeczki pieprzu cytrynowego
    pieprz kolorowy
    sól morska

    Dodatkowo

    2 plasterki cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łosoś z maślanym sosem cytrynowym i szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos

    W małym rondelku rozpuszczamy 1 łyżkę masła i dodajemy drobno posiekany czosnek. Chwile podsmażamy, uważając, aby nie przypalić czosnku. Następnie dodajemy bulion oraz sok z cytryny. Gotujemy przez około 3 minuty, aż objętość sosu zmniejszy się o połowę i pozostanie go około 3-4 łyżek. Dodajemy resztę masła oraz miód. Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy na bok.
    Szparagi myjemy i usuwamy zdrewniałe końcówki. Wrzucamy je na lekko posolony wrzątek i gotujemy przez 2-3 minuty. Szparagi powinny pozostać jędrne. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
  • 2. Łosoś

    Łososia osuszamy papierowym ręcznikiem i doprawiamy go z obu stron kolorowym pieprzem oraz solą. Na patelni rozgrzewamy oliwę, układamy łososia skórą do dołu i smażymy około 3-4 minut na. Następnie odwracamy go na drugą stronę i smażymy przez 2-3 minuty na złoty kolor.
    Do sosu dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Na talerz wykładamy szparagi oraz porcję łososia i obficie polewamy go sosem maślano-cytrynowym. Dekorujemy plasterkami cytryny. Podajemy od razu.
    Smacznego!

    Odnośniki

    * każdy po 120 g

Porady

- łosoś bałtycki czy atlantycki jest gatunkiem zagrożonym. Warto więc wybrać łososia pacyficznego, którego populacja nie jest zagrożona wyginięciem i posiada certyfikat MSC - łososia można podać z pieczonymi, bądź młodymi ziemniakami, choć i ryż również świetnie się tu sprawdzi

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Łosoś Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować