Łosoś to delikatna ryba. Dodatek cytrynowego sosu i bakalii nadaje mu nietypowego, pysznego smaku. Polecam taką odsłonę tej ryby jako jedno z dań wigilijnych! Nie jest bowiem powiedziane, że tylko karp ma królować na świątecznym stole:).
Składniki:
Składniki:
• 400 gram łososia ze skórką,
• mały pęczek koperku,
• 0,5 szklanki orzechów włoskich,
• 0,5 szklanki suszonych śliwek kalifornijskich,
• olej,
• pieprz cytrynowy do smaku,
• świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
• świeżo mielona sól ziołowa,
• 1 duża cytryna,
• mąka ziemniaczana do zagęszczenia sosu,
• miód do smaku
Świąteczny łosoś z sosem cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łososia dzielimy na dwie porcje i oprószamy przyprawami: sól, pieprz kolorowy, pieprz cytrynowy. Koperek drobno siekamy. Rozdrobniony wykładamy na rybę.
2.Na patelni rozgrzewamy olej. Wykładamy na niego porcje łososia skórką do dołu.. W trakcie, gdy pierwsza strona się smaży orzechy grubo siekamy, a śliwki przekrawamy na połowę.
3.Usmażoną do połowy rybę przewracamy na drugą stronę. Dodajemy do niej przygotowane bakalie i przysmażamy z drugiej strony.
4.Między czasie przygotowujemy cytrynowy sos.
Z cytryny wyciskamy sok i ścieramy z połowy skórkę. Sok wraz z skórką przekładamy do garnka i zagotowujemy. W odrobinie wody rozpuszczamy mąkę. Mieszaniną zagęszczamy cytrynowy sos i słodzimy go miodem do smaku.
Komentarze