Świąteczny łosoś z sosem cytrynowym

0 (0 ocen)

Łosoś to delikatna ryba. Dodatek cytrynowego sosu i bakalii nadaje mu nietypowego, pysznego smaku. Polecam taką odsłonę tej ryby jako jedno z dań wigilijnych! Nie jest bowiem powiedziane, że tylko karp ma królować na świątecznym stole:).

Składniki:

  • Składniki:
    • 400 gram łososia ze skórką,
    • mały pęczek koperku,
    • 0,5 szklanki orzechów włoskich,
    • 0,5 szklanki suszonych śliwek kalifornijskich,
    • olej,
    • pieprz cytrynowy do smaku,
    • świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
    • świeżo mielona sól ziołowa,
    • 1 duża cytryna,
    • mąka ziemniaczana do zagęszczenia sosu,
    • miód do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Świąteczny łosoś z sosem cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przyprawianie 1. Łososia dzielimy na dwie porcje i oprószamy przyprawami: sól, pieprz kolorowy, pieprz cytrynowy. Koperek drobno siekamy. Rozdrobniony wykładamy na rybę.
  • smażenie 2. Na patelni rozgrzewamy olej. Wykładamy na niego porcje łososia skórką do dołu.. W trakcie, gdy pierwsza strona się smaży orzechy grubo siekamy, a śliwki przekrawamy na połowę.
  • dodanie bakalii 3. Usmażoną do połowy rybę przewracamy na drugą stronę. Dodajemy do niej przygotowane bakalie i przysmażamy z drugiej strony.
  • przygotowanie sosu 4. Między czasie przygotowujemy cytrynowy sos.
    Z cytryny wyciskamy sok i ścieramy z połowy skórkę. Sok wraz z skórką przekładamy do garnka i zagotowujemy. W odrobinie wody rozpuszczamy mąkę. Mieszaniną zagęszczamy cytrynowy sos i słodzimy go miodem do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować