Łosoś pieczony w sosie chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Łososia umyć, jeśi potrzeba oczyścić z ości.
2. Posolić, popieprzyć, skropić sokiem z cytryny
4. Pozostawić w chłodnym miejscu na ok. 30 min.
5. Zawinąć w folię, piec w pikarniku ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.
2.Sos:
1.Na maśle poddusić pokrojoną na małe kawałeczki cebulę.
2.Mleko, śmietanę , mąkę rozmieszać dokładnie i dodać do cebuli.
3.Dodać chrzan, posolić popieprzyć.
4. Doprowadzić do szybkiego zagotowania i zestawić z ognia.
3.Parę minut przed końcem pieczenia, polać łososia połową sosu i piec jeszcze kilka minut.
4.Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.
Łososia wyłożyć na makaron, można pokroić na mniejsze kawałki.Polać resztą sosu.Posypać koperkiem.
Komentarze