ŁOSOŚ PIECZONY W SOSIE CHRZANOWYM

4.47 (177 ocen)

  • 40 min

Danie rybne dla smakoszy łososia:)

  • 40 min

Składniki:

  • ok. 1/2 kg świeżego łososia
    3/4 szklanki śmietany kremówki
    1/4 szklanki mleka
    1 łyżeczka masła
    1/4 cebuli
    2- łyżeczki chrzanu ze słoiczka lub świeży korzeń chrzanu
    1 płaska łyżka mąki
    sól, pieprz,
    sok z cytryny
    koperek
    ok.25 dag makaronu wstążki
Wystaw ocenę:

4.47 (177 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łosoś pieczony w sosie chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Łososia umyć, jeśi potrzeba oczyścić z ości.
    2. Posolić, popieprzyć, skropić sokiem z cytryny
    4. Pozostawić w chłodnym miejscu na ok. 30 min.
    5. Zawinąć w folię, piec w pikarniku ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 2. Sos:
    1.Na maśle poddusić pokrojoną na małe kawałeczki cebulę.
    2.Mleko, śmietanę , mąkę rozmieszać dokładnie i dodać do cebuli.
    3.Dodać chrzan, posolić popieprzyć.
    4. Doprowadzić do szybkiego zagotowania i zestawić z ognia.
  • 3. Parę minut przed końcem pieczenia, polać łososia połową sosu i piec jeszcze kilka minut.
  • 4. Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.
    Łososia wyłożyć na makaron, można pokroić na mniejsze kawałki.Polać resztą sosu.Posypać koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować