250 g mrożonego szpinaku
125 g sera feta
2-3 ząbki czosnku
1 jajko
1 łyżka oliwy
500 g fileta z ryby
pół łyżeczki przyprawy do ryb
200 ml śmietanki 18%
1 sos koperkowy (1 op. sosu w proszku)
100 g startego żółtego sera
2 łyżeczki masła
koperek do dekoracji
Filet z ryby na szpinakowej pierzynce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak rozmrozić. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać szpinak, posiekany czosnek, chwilę podsmażyć, następnie dodać fetę, jajko i całość podsmażyć jeszcze ok. 2-3 min.
Ryż ugotować wg wskazówek na opakowaniu.
Rybę pokroić w kostkę i wymieszać z przyprawą do ryb.
Zawartość opakowania sosu rozprowadzić w śmietance.
Naczynie do zapiekania wysmarować masłem i kolejno układać warstwami: najpierw ryż, potem szpinak, rybę, na koniec zalać sosem i posypać serem.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 °C przez ok. 30 minut.
Udekorować koperkiem.
Smacznego!
Komentarze