Łosoś na parze z salsą paprykową

4.5 (140 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby

podany z ryżem stanowi bardzo smaczny i zdrowy obiad

  • 30 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 200 gram fileta z łososia ze skórą
    1 łyżka soku z limonki
    sól do smaku
    2 gałązki koperku

    SALSA

    2 żółte papryki
    4 gałązki koperku
    1 mała papryczka chilli
    sól do smaku
    1 łyżka oliwy z oliwek
    1 łyżka octu winnego
    1 łyżka cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Łosoś na parze z salsą paprykową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łososia opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.
    Skropić sokiem z limonki oraz posypać solą do smaku.
    Na wierzchu ułożyć gałązki opłukanego i osuszonego koperku.
    Łososia ułożyć na sitku i wstawić na garnek z gotująca się wodą.
    Przykryć.
    Parować 20 minut.

    SALSA

    Papryki opłukać i osuszyć.
    Usunąć gniazda nasienne i miąższ pokroić w drobną kostkę.
    Koperek opłukać, osuszyć i posiekać.
    Papryczkę chilli opłukać, osuszyć i pokroić w drobne kawałki.
    Papryki razem z koperkiem przełożyć do miski.
    Dodać oliwę z oliwek, ocet i cukier.
    Dokładnie razem wymieszać.
    Odstawić na 15 minut.

    Łososia podawać z salsą paprykową i z ugotowanym ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować