Łopatka słodko-kwaśna

4.5 (147 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Mój sposób na przygotowanie pysznego dania z łopatki wieprzowej.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • -60 dag łopatki wieprzowej
    -4 cebule
    -4 marchewki
    -3 pietruszki
    -3 plastry ananasa z puszki
    -1 biała część pora
    -pół selera
    -4 łyżki koncentratu pomidorowego
    -2 łyżki sosu sojowego
    -2 łyżki słodkiej papryki
    -1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
    -1 łyżeczka ostrej papryki
    -1 łyżeczka oregano
    -1 łyżeczka kurkumy
    -szczypta pieprzu
    -oliwa do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łopatka słodko-kwaśna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w kostkę. Zalewamy sosem sojowym i posypujemy słodką papryką. Dokładnie mieszamy i wstawiamy na 20 minut do lodówki.
  • 2. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oliwie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej, aż będzie rumiana. Zdejmujemy z patelni i odsączamy z tłuszczu. Odstawiamy.
  • 3. Mięso smażymy na oliwie około 20 minut od czasu do czasu mieszając.
  • 4. W tym czasie obieramy warzywa. Marchew, pietruszkę i seler kroimy w cienkie słupki, pora w talarki, a ananasa w kostkę. Dodajemy do mięsa.
  • 5. Zalewamy wodą tak, aby przykryć całość. Dusimy 30 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, oregano, ostrą paprykę i kurkumę. Dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze 5 minut.
  • 6. Doprawiamy pieprzem. Danie podajemy z ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łopatka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Chińska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować