Łopatka słodko-kwaśna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy w kostkę. Zalewamy sosem sojowym i posypujemy słodką papryką. Dokładnie mieszamy i wstawiamy na 20 minut do lodówki.
2.Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oliwie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej, aż będzie rumiana. Zdejmujemy z patelni i odsączamy z tłuszczu. Odstawiamy.
3.Mięso smażymy na oliwie około 20 minut od czasu do czasu mieszając.
4.W tym czasie obieramy warzywa. Marchew, pietruszkę i seler kroimy w cienkie słupki, pora w talarki, a ananasa w kostkę. Dodajemy do mięsa.
5.Zalewamy wodą tak, aby przykryć całość. Dusimy 30 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, oregano, ostrą paprykę i kurkumę. Dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze 5 minut.
Komentarze