Lokma tureckie pączki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Każdy jadł nasze tradycyjne pączki, ale czy znacie tureckie pączki lokma. Są to małe kuleczki zanurzone w słodkim gęstym syropie. Pączki robi się z dodatkiem wody a nie mleka. Są to małe pączusie na jeden kęs.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • składniki pączki:

    2 szklanki mąki pszennej typ 500
    250 ml wody
    1 dkg drożdży
    1jajko wielkość L
    szczypta soli
    1 łyżka cukru

    syrop:

    250 ml wody
    1 szklanka cukru
    sok z 1 cytryny
    1 litr oleju rzepakowego
    orzechy włoskie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Pączki

Lokma tureckie pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pączki:

    Do miski przekładam drożdże, dodaję szczyptę cukru, łyżkę mąki i wody 50 ml. Mieszam, zaczyn ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól, jajko, cukier, resztę wody. Ciasto wyrabiam mikserem. Będzie dość luźne i takie ma być. Nie dosypujcie mąki. Przykrywam ściereczką i odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W głębokim rondlu rozgrzewam olej na wolnym ogniu to temp 170 stopni. Wkładam kawałek ziemniaka i jak się zrumieni to temperatura oleju jest dobra. Do małej miseczki wlewam olej około 100 ml, w niej będę zanurzać łyżeczkę przed każdym użyciem żeby ciasto się nie przyklejało. W dłoń nabieram ciasto i dłoń ściskam tak że między kciukiem a palcem wskazującym zrobi się mały otwór przez który wyciskam odrobinę ciasta. Za pomocą łyżeczki zamoczonej w oleju odcinam od dłoni kulkę ciasta. Wrzucam na gorący olej, i wyciskam kolejną kulkę ciasta i tak dalej. Można ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać małe porcje odcinając łyżeczką. Pączki smażę kilka minut aż się zrumienią. Jeszcze gorące wkładam do syropu i zostawiam w nim na chwilę. Odsączam i wykładam na talerz. Posypuję orzechami.


    Syrop:

    Do garnka wlewam wodę, dodaję cukier i gotuję na wolnym ogniu 15 minut syrop, nie mieszam. Jak lekko zgęstnieje dodaję sok z cytryny na końcu. Odstawiam do wystudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować