Lobio po ormiańsku- fasolka szparagowa smażona z jajkiem

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Lobio z fasoli z jajkiem przyrządza się w każdej ormiańskiej rodzinie. W oryginale ta potrawa wygląda trochę inaczej, ponieważ do podduszonej fasoli dodaję się rozbełtane jajka i wszystko dokładnie się miesza przed podaniem. Ale ja uwielbiam też drugą formę podawania tej potrawy, ponieważ bardzo lubię maczać lawasz albo matnakasz w delikatne, płynne żółtko i zajadać razem w fasolką. Spróbujcie :)

  • 25 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • – 500g fasolki szparagowej
    – 1 cebula
    – 3 jajka
    – 1 łyżka masła klarowanego (lub innego tłuszczu)
    – pęczek ulubionej zieleniny (u mnie koperek i kolendra)
    – sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski Śniadanie

Lobio po ormiańsku- fasolka szparagowa smażona z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę dokładnie oczyścić z włókien, odciąć końcówki i dokładnie umyć. Większe strąki fasoli można przeciąć na pół. Umytą fasolkę ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Gotową fasolę przełożyć na durszlak i włożyć do miski z lodowatą wodą na 1 minutę.
    Na patelni rozpuścić masło klarowane i zeszklić cebulę pokrojoną w cienkie pióra. Do zeszklonej cebuli dodać fasolkę, przyprawić wg smaku, dodać drobno posiekaną zieleninę i wszystko dokładnie wymieszać. Następnie wbić jajka, zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i smażyć na bardzo małym ogniu przez około 5-7 minut pod pokrywką z dziurką, aż białko jajek całkowicie się zetnie.
    W Armenii lobio z fasolki szparagowej podaje się z pieczywem i sosem na bazie maconi – coś w rodzaju zsiadłego mleka. Ja bardzo często podaję z sosem czosnkowym na bazie jogurtu greckiego albo z sosem balsamicznym. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować