Gata ormiańska- świąteczny placek z orzechami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Kuchnia ormiańska jest bardzo aromatyczna i różnorodna. Ormianie to starożytny naród, mający ponad 3000-letnią historię, również kulinarną. Pomimo różnych nieszczęść i wielowiekowych emigracji, wraz z religią ( ormianie- to najstarszy naród chrześcijański na świecie- chrzest przyjęli w 301 r.n.e) i kulturą zachowały się tradycje kuchni narodowej Ormian. Jednym z takich narodowych wypieków jest okrągły placek – Gata- z różnymi nadzieniami. Dziś polecam przepis na ten pyszny placek z nadzieniem orzechowym, który bardzo często gości na ormiańskich stołach.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

    – 150g miękkiego masła (temperatura pokojowa)
    – 280g mąki pszennej (u mnie tortowa)
    – ekstrakt waniliowy wg smaku
    – 2 łyżki cukru
    – 160g jogurtu naturalnego (można zastąpić śmietaną 18%)
    – 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
    – szczypta soli

    Składniki na nadzienie (horiz):

    – 150g zmielonych orzechów włoskich (można zastąpić innymi lub zrobić mieszankę ulubionych orzechów)
    – 75g mąki pszennej (u mnie tortowa)
    – 75g masła
    – ekstrakt wanilii wg smaku
    – 100g cukru
    – 1 żółtko do posmarowania przed pieczeniem
    – 3 łyżki miodu do posmarowania gotowego placka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Placek Desery

Gata ormiańska- świąteczny placek z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki do ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Do ciepłego, miękkiego masła dodać cukier, ekstrakt wanilii i sól. Rozetrzeć widelcem lub rózgą kuchenną. Jogurt wymieszać z sodą, pojawi się puszysta pianka. Przełożyć jogurt do masła i wymieszać. Następnie dodać mąkę i zagnieść miękkie ciasto. Wyrabiać przez około 2-3 minuty. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

    W tym czasie robimy nadzienie. Orzechy dokładnie oczyścić i zmielić. Do zmielonych orzechów dodać cukier, ekstrakt wanilii i mąkę i wszystko dokładnie wymieszać. Następnie dodać zimne masło i rozetrzeć palcami orzechy z masłem, robiąc coś podobnego do kruszonki.

    Ciasto wyjąć z lodówki. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować okrągły placek o grubości około 1cm. Na środek wyłożyć nadzienie, zostawiając brzegi wolne. Nadzienie delikatnie docisnąć. Podnieść brzegi, zawinąć ku środkowi, tworząc coś w rodzaju kieszonki. Dokładnie zlepić podniesione brzegi, następnie spłaszczyć ręką by uzyskać okrągły placek dokładnie wypełniony nadzieniem. Przy pomocy papieru do pieczenia odwrócić placek szwem do dołu, delikatnie rozwałkować i przenieść razem z papierem na blachę do pieczenia.
    Ciasto posmarować rozkłóconym żółtkiem i delikatnie ponakłuwać widelcem. Zrobić dowolne wzorki widelcem i jeszcze raz ponakłuwać. Piec piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 30-35 minut. Po upieczeniu posmarować miodem. Gotowe, trochę wystudzone ciasto pokroić w romby.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować