Fasolka szparagowa z jajkiem sadzonym na szynce

4.99 (146 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Propozycja na wyśmienity , letni obiad. Fasolka szparagowa z masłem i bułą tartą jest w okresie wakacyjnym stałym punktem w menu mojej rodziny , każdy ją uwielbia. Do fasolki popularne są jajka sadzone , ja też je przygotowałam z tym że udusiłam na podsmażonej szynce. z paru prostych składników można wyczarować przepyszne danie dla całej rodziny.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Fasolka:
    1 kg. fasolki szparagowej
    sól
    50g masła
    3/3 szklanki bułki tartej
    Jajka na szynce:
    8 plastrów szynki drobiowej lub innej ulubionej
    8 jajek
    świeżo mielona sól morska
    świeżo mielony pieprz kolorowy
    1/2 pęczka posiekanego szczypioru
    masło klarowane do smażenia
    1/2 szklanki wody
Wystaw ocenę:

4.99 (146 ocen)

Zobacz również:

Bułki Dania główne Jajko

Fasolka szparagowa z jajkiem sadzonym na szynce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z fasoli odcinamy końce , myjemy , gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku , odcedzamy.
    Masło roztapiamy na patelni , wsypujemy bułkę tartą , smażymy do połączenia się składników mieszając.
    Do fasoli przekładamy zasmażkę , dokładnie mieszamy lub potrząsamy garnkiem.
  • 2. Na oddzielnej patelni roztapiamy masło klarowane , kładziemy plastry szynki , gdy będą rumiane odkręcamy na drugą stronę.
    Na każdy plaster wbijamy jajo , oprószamy solą i pieprzem oraz posypujemy szczypiorkiem.
    Gdy białka jajek lekko się zetną , wlewamy wodę , dusimy do jej odparowania.
  • 3. Na talerze rozkładamy fasolę , na wierzch układamy po 2 jajka na szynce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka tarta Fasolka szparagowa Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Drugie śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować