Linguine z bobem i świeżym rozmarynem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wyłuskaj bób ze strąków i odstaw na bok w misce zimnej wody. Przekrój czosnek na pół i wymieszaj na patelni z rozmarynem, połową ilości masła i oliwą. Podsmażaj na średnim ogniu aż czosnek zacznie zmieniać kolor. Wyjmij czosnek i rozmaryn, tak aby w sosie nie został ani jeden listek. Zmniejsz płomień, dodaj cebulę i podsmażaj aż się zeszkli. Odcedź bób i razem z bulionem włóż na patelnię. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Duś na średnim ogniu ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Ugotuj makaron al. dente w dużym garnku wrzącej i osolonej wody. Odcedź i przełóż na duży ogrzany półmisek, zalej sosem, posyp parmezanem, dodaj resztę masła i kilka razy dobrze potrząśnij. Podawaj gorące.
Komentarze