Potrawka z królika ze świeżym rozmarynem

0 (0 ocen)

  • 50 min

Pyszna potrawka, którą przygotowałam na niedzielny obiad. Świeży rozmaryn pasuje do delikatnego mięsa z królika i idealnie aromatyzuje całość. Z całej tuszki wychodzi duża porcja, dzięki czemu obiad miałam z głowy na 2 dni.

  • 50 min

Składniki:

  • 1 tuszka królika
    2 liście laurowe
    4-5 ziaren ziela angielskiego
    1/4 selera
    1 pietruszka
    2 marchewki
    1 szkl. włoszczyzny mrożonej
    1 por (biała część)
    3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    2 łyżeczki pieprzu ziołowego
    2 łyżeczki oregano
    1 łyżeczka tymianku
    1 łyżeczka estragonu
    1 duża gałązka świeżego rozmarynu
    2 łyżki siekanego koperku
    2-3 łyżki śmietany 30%
    sól i pieprz do smaku
    mąka ziemniaczana do zagęszczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Potrawka z królika ze świeżym rozmarynem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso z królika po opłukaniu dzielimy na mniejsze kawałki (by zmieściły się do garnka) i gotujemy do miękkości z selerem, pietruszką, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Po ugotowaniu wyjmujemy, studzimy, oddzielamy od kości i rozdrabniamy.
  • 2. Do wody z gotowania mięsa wrzucamy pokrojoną w kostkę marchewkę, włoszczyznę i posiekany w półtalarki por. Gdy warzywa będą miękkie sos doprawiamy, wrzucamy posiekane listki świeżego rozmarynu, zagęszczamy koncentratem pomidorowym i rozrobioną w wodzie mąką ziemniaczaną (u mnie 2 czubate łyżki, ale to zależy od ilości wody w garnku), zabielamy śmietaną i wsypujemy koperek.
  • 3. Sos pasuje zarówno do makaronu jak i kaszy, ziemniaków, ryżu...
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Królik Rozmaryn

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować