Letnia zupa z warzywami i indykiem

4.5 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

To idealna zupa na lato. Zawiera mnóstwo warzyw i chude mięso z indyka. Polecam ją także osobom będącym na diecie.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 2 łyżki oleju,
    • 450g piersi z indyka,
    • 2,5 l bulionu drobiowego,
    • 2 marchewki,
    • 2 łodygi selera naciowego,
    • 1 duża cebula,
    • 4 ząbki czosnku,
    • 1 średnia cukinia (300g),
    • 200g fasolki szparagowej,
    • 1 puszka białej fasoli,
    • 2 szklanki drobnego makaronu (160g),
    • 2 liście laurowe,
    • Sok z 1 cytryny,
    • ½ łyżeczki tymianku,
    • ½ łyżeczki oregano,
    • ½ łyżeczki rozmarynu,
    • Sól,
    • pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Letnia zupa z warzywami i indykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Letnia zupa z warzywami i indykiem 1. Wszystkie warzywa obierz i umyj. Cebulę, marchewkę, cukinię, selera pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Indyka pokrój w kostkę 1 cm. Fasolkę pokrój w 2cm kawałki.
    W garnku rozgrzej 1 łyżkę oleju. Podsmaż kurczaka na rumiano, oprósz go solą i pieprzem. Kurczaka wyjmij i odłóż na bok.
  • Letnia zupa z warzywami i indykiem 2. Do garnka dolej drugą łyżkę oleju. Dodaj selera, marchewkę i cebulę. Smaż je razem co jakiś czas mieszając przez 3-4 minuty. Dodaj fasolkę szparagową i czosnek, smaż kolejne 2-3 minuty. Dodaj tymianek, rozmaryn i oregano – smaż jeszcze 1 minutę.
  • Letnia zupa z warzywami i indykiem 3. Warzywa zalej bulionem. Dodaj kurczaka i liście laurowe, zagotuj. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 10 minut.
  • Letnia zupa z warzywami i indykiem 4. Następnie dodaj cukinię, odsączoną fasolę z puszki i suchy makaron, ponownie zagotuj. Gotuj jeszcze około 10 minut.
    Pod koniec zupę dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj sok z cytryny.

Porady

Tak naprawdę czas gotowania jest zależny od czasu podanego na opakowaniu makaronu. Dodaj go odpowiednio do zupy, aby zdążył się ugotować. Jeżeli zupę chcesz podać dnia następnego to makaron ugotuj oddzielnie i dodaj go do zupy tuż przed podaniem. W innym wypadku makaron wchłonie bulion z zupy. Do zupy możesz dodać także pół puszki odsączonej kukurydzy. Dodaj ją wówczas razem z fasolą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Obiad

Podobne przepisy

4.5 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Bulgur z indykiem i warzywami

To może cię zainteresować