Moje dziecko uwielbia rosół, a mięso z rosołu trzeba jakoś wykorzystać. Tak powstał ryż z indykiem i warzywami, czyli sycący, szybki obiad z orientalną nutką.
30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
1) ugotowane skrzydło z indyka
2) 3-4 ugotowane marchewki
3) 400 g ugotowanego ryżu
4) 2 cebule
5) 3-4 jajka
6) por (biała część)
7) puszka kukurydzy konserwowej
8) mały brokuł
9) feta (opcjonalnie)
10) 3 łyżki octu ryżowego
11) sos sojowy
12) przyprawa do grosa
13) ostra papryka
14) olej do smażenia
15) sól, pieprz
Ryż z indykiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielamy mięso od kości. Kawałki mięsa oprószamy delikatnie solą, pieprzem i przyprawą do grosa i podsmażamy na patelni wysmarowanej olejem.
2.Różyczki brokułu gotujemy w osolonej wodzie, a kukurydzę osączamy z zalewy.
3.Cebulę kroimy w kosteczkę, a por w cienkie plasterki i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę i chwilę smażymy. Następnie wszystko przesuwamy na jedną stronę patelni i na pozostałej części wylewamy roztrzepane jajka i chwilę smażymy co jakiś czas mieszając, a następnie delikatnie łączymy z cebulą, porem i marchewką.
4.Na patelnię wrzucamy ugotowany ryż, osączoną kukurydzę, ocet ryżowy, 4 łyżki sosu sojowego i wszystko mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką. Na koniec dodajemy różyczki brokuła i delikatnie mieszamy.
Komentarze