Ryż z indykiem i warzywami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Moje dziecko uwielbia rosół, a mięso z rosołu trzeba jakoś wykorzystać. Tak powstał ryż z indykiem i warzywami, czyli sycący, szybki obiad z orientalną nutką.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1) ugotowane skrzydło z indyka
    2) 3-4 ugotowane marchewki
    3) 400 g ugotowanego ryżu
    4) 2 cebule
    5) 3-4 jajka
    6) por (biała część)
    7) puszka kukurydzy konserwowej
    8) mały brokuł
    9) feta (opcjonalnie)
    10) 3 łyżki octu ryżowego
    11) sos sojowy
    12) przyprawa do grosa
    13) ostra papryka
    14) olej do smażenia
    15) sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ryż z indykiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielamy mięso od kości. Kawałki mięsa oprószamy delikatnie solą, pieprzem i przyprawą do grosa i podsmażamy na patelni wysmarowanej olejem.
  • 2. Różyczki brokułu gotujemy w osolonej wodzie, a kukurydzę osączamy z zalewy.
  • 3. Cebulę kroimy w kosteczkę, a por w cienkie plasterki i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę i chwilę smażymy. Następnie wszystko przesuwamy na jedną stronę patelni i na pozostałej części wylewamy roztrzepane jajka i chwilę smażymy co jakiś czas mieszając, a następnie delikatnie łączymy z cebulą, porem i marchewką.
  • 4. Na patelnię wrzucamy ugotowany ryż, osączoną kukurydzę, ocet ryżowy, 4 łyżki sosu sojowego i wszystko mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką. Na koniec dodajemy różyczki brokuła i delikatnie mieszamy.
  • 5. Każdą porcję możemy posypać pokruszoną fetą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Indyk Mięso Ryż Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować